Прокуратурата поиска 12 години затвор

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. Разбрах за убийството от медиите и социалните мрежи”. Това заяви пред съда Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Прокуратурата поиска 12 години затвор.

Трагедията се разигра на 2 юни 2015 г. Според държавното обвинение Матев, който по това време е все още непълнолетен, умишлено е убил с нож Георги Игнатов. Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин”. 

Продължава делото срещу Йоан Матев

На практика досега Матев не е говорил за престъплението. Обясненията даде, преди да започнат пледоариите по делото. 

„Ходих на тенис тренировки от 10:00 до 12:00 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога тичах сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки. Не съм отсъствал от училище, за да се крия”, обясни Матев. „Брат ми е бил тормозен в полицията и е наговорил глупости за случая. Не мога да си представя така да посегна на човек”, заяви още Йоан Матев.

Той отговори и на обвиненията, че нарочно е наддал килограми, за да не прилича на човека от записа на охранителната камера. Напълняването си обясни със спирането на тренировки.   

„Съучениците му казват, че прилича на него. А други 300 души казват, че човекът от записа прилича на множество други лица”, каза адвокатът на Йоан – Ина Лулчева. За прокуратурата обаче няма съмнение, че бягащото момче от записа е Йоан Матев.

„Експертизите показват, че върху оръжието е намерен косъм на пострадалия”, заяви прокурор Драгомир Янчев.

 

 

Родителите на убития Георги днес не дойдоха в съда. Те настояват за кръвнина в размер на 400 000 лв. „Майка му и баща му преживяват тежко всяко едно заседание, присъствието им тук би влошило тяхното състояние”, каза Станислава Каракушева, адвокат на родителите на Георги.

Присъдата се очаква на 12-ти март. Засега Матев е под домашен арест с електронна гривна.