Новата система ще стартира на 29 март

Край на опашките за записване на първокласници в София, обещават от Столичната община. Кандидатстването за прием в първи клас минава изцяло онлайн.

Обявиха срока за кандидатстване за компенсации за неприетите в ясли и градини деца в София

Новата система трябва да заработи на 29 март. Родителите ще могат да се регистрират в портала, а през това време в него ще бъдат въведени и свободните места в училищата. Същинското записване ще започне на 19 април и ще продължи до 28 май. Времето, през което родителите ще могат да регистрират децата си в системата. След това тя ще остане заключена до 4 юни, когато ще бъде обявено първо класиране.

168 общински училища в столицата ще предлагат записване в първи клас за над 12 000 първокласници. Системата за електронно класиране и прием на учениците в първи клас е надграждане на системата за записване в детските градини. Родителите, които имат профил в системата за яслите и детските градини, ще могат да използват профила си и за кандидатстването в първи клас Критериите за прием остават непроменени. Може да се кандидатства не само за най-близкото училище.

По 300 лв. за семействата на първокласници и осмокласници за новата учебна година

За родителите, които не могат да кандидатстват дигитално, във всички училища е създадена организация на място да попълнят регистъра. Ще положим усилие да издирим децата, които предстои да са първи клас, но не са записани в системата, посочи Тодор Чобанов.

С онлайн приема, отпада и изискването за редица документи. Сред тях - заявление за записване, удостоверения за семейно положение, настоящ адрес, за завършена предучилищна група, решение за ТЕЛК. Изключение прави само - съдебното удостоверение за осиновено дете.