Разследването приключи

Разследването за водната криза в Перник приключи. Днес бившият министър на околната среда се яви в следствието, за да му бъдат предявени материалите по делото за водната криза в Перник през 2019 година. Тогава градът беше на воден режим.

ОКОНЧАТЕЛНО: Нено Димов е под домашен арест

В 9,30 часа Нено Димов влезе в Националната следствена служба, за да му бъдат предявени материалите по делото за водната криза. На практика това е последният ход на разследващите, преди Димов да бъде предаден на съд. Той е обвинен в умишлена безстопанственост.

Според прокуратурата, въпреки данните за спадащите нива на язовир „Студена”, Нено Димов подавал вода за промишлени нужди. Така ограниченото количество вода било разхищавано. Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД .

 

 

В Следствието се яви бившата временна кметица на Перник, която също е обвинена по делото. Тя ще отговаря, че не е взела мерки за предотвратяване на кризата. По това дело обвинен беше и бившият шеф на ВиК Иван Витанов. По информация на NOVA материалите срещу него са пратени в прокуратурата в Перник. 

Разследват Нено Димов за умишлена безстопанственост заради концесията в Банско

„Аз бях временно изпълняващ кмет точно за месец. Очевидно нещата са се случвали много преди това”, заяви Севдалина Ковачева.

 

 

В момента Нено Димов е с най-леката мярка за неотклонение – подписка. Той прекара три месеца зад решетките, преди да излезе под домашен арест. Очаква се делото срещу бившия министър да бъде внесено в съда след Великден.