Пернатите са застрашен вид

Гигантските калифорнийски кондори се срещат рядко, но не и в дома на Синда Микълс. Между 15 и 20 от огромните птици, които са застрашен вид, неотдавна си харесали къщата на американката от град Тъхечапи и я направили почти на пух и прах.

Панда в зоопарка в Москва показа завидни бойни умения (ВИДЕО)

Дъщерята на Микълс Шона Кинтеро от Сан Франциско започна да публикува снимки на пакостливите шумни гости в Twitter. Пред в. "Сан Франциско кроникъл" тя каза, че се появили край дома на майка й миналия уикенд.

Птиците потрошили верандата, унищожили покривалото на джакузито на двора, разкъсали декоративни флагчета и фигури в градината на дома й. Саксиите с цветя на верандата били съборени, парапетите - одраскани и навсякъде имало екскременти. 

От службата за опазване на околната среда, която има програма за опазване на застрашени видове, написаха в Twitter, че къщата на жената е в исторически хабитат на кондорите и съветват Микълс да се опита да прогони безопасно птиците, като им повишава тон, пляска с ръце или ги пръска с вода.

Руски военни застреляха мечка с малкото й, "превзели" ядрена подводница (СНИМКА+ВИДЕО)

През 80-те години калифорнийските кондори почти изчезнаха. Малкото останали птици бяха настанени в зоопаркове, за да се размножават под наблюдение. Днес в дивата природа вече живеят едва няколкостотин птици от този вид.

Източник: БТА