До края на май из страните-членки ще бъдат доставени 300 милиона дози

Лидерите на страните от ЕС се съгласиха съюзът да дари най-малко 100 милиона дози от ваксини срещу COVID-19, които да бъдат разпределени между по-бедните държави в света, предаде Асошиейтед прес.

На двудневната си среща в Брюксел 27-те държавни глави и правителствени ръководители заявиха, че продължават усилията "за повишаване на капацитета на производството на ваксини в света, за да бъдат удовлетворени глобалните нужди".

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел (ВИДЕО)

Те призоваха да се полагат усилия за гарантирането на "глобален равнопоставен достъп до ваксини" и потвърдиха подкрепата си за програмата КОВАКС, която осигурява ваксини за страни с ниски и средни доходи.

Европейският съвет констатира, че след лошия старт ваксинацията в блока на 27-те най-накрая е набрала темпо, което се конкурира с това в САЩ, Великобритания и Израел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи пред форума данни, че до края на май из страните-членки ще бъдат доставени 300 милиона дози и че около 46 на сто от 450-милионното население на блока ще са получили поне първа доза.

ЕС налага нови тежки санкции на Беларус

Лидерите на страните от ЕС приветстваха постигнатия миналата седмица компромис с Европейския парламент за стартирането на система за сертификати за Ковид-19 преди разгара на летния сезон на отпуските. Системата цели да оживи туристическия бранш след ограниченията заради коронавирусната пандемия.

Източник: БТА