Прокуратурата разследва смъртта на горските служители, загинали в огнената стихия

Прокуратурата разследва смъртта на двамата горски служители, загинали при пожара в Петрово. Образувано е досъдебно производство.

Пожарът край Сандански продължава да бушува

От държавното обвинение са установили, че на 03 август, в района на планинските села Голешово и Петрово, възникнал пожар. Огънят бил овладян, след което на място били изпратени служители на Югозападно държавно предприятие-Благоевград, които да го наблюдават. Впоследствие пожарът се разраснал.

Пламъците в гората край Сандански взеха жертви (ВИДЕО)

Следобед на следващия ден, на горска пътека в местността „Св. Илия“ в района на с. Голешово, били открити телата на А.Г. (на 33 години) и В.Д. (на 46 години) - служители в горското стопанство. Незабавно бил подаден сигнал. Пристигналите екипи на полицията и спешна помощ, констатирали смъртта на двамата мъже. Третият пострадал – 47-годишният С.К., в тежко състояние бил транспортиран за оказване на лекарска помощ. Понастоящем мъжът е приет за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи. Формирани са екипи от разследващи.

Единият от загиналите е Антон Гръбчев от Петрич. Близките му са категорични, той не е трябвало да бъде на първа линия с битката срещу пожара.

Николов за пожарите: Очакваме много тежък ден с високи температури и силен вятър

„Те са работили с лопати. Значи аз се чух в 11:30 часа с брат ми, той ми каза: ,,Бате в гората сме, има пожари и т.н.“, казах му: ,,Внимавайте“, защото него по принцип го е страх от такива работи. Един пожарникар знае на къде да тръгне да бяга, откъде ще дойде пламъкът, знае абсолютно всичко. Те нямат абсолютно никаква представа. Те нямат и маркуч за поливане, те им дават една помпа, гръдна, с която хората си пръскат обикновено дърветата, овошките в градината, или една палка, или метла. Това е пълна простотия, все едно да те пратят на война и да ти дадат един щик и да ти кажат: „Ходи се бий.“, смята братът на Антон – Иван.

Министърът на земеделието Христо Бозуков заяви, че горските служители не е трябвало да са на първа линия в борбата с пожара.

„Тяхната роля е била не да гасят пожара, а просто да отцепят пътя, за да не преминават хора и да пострадат. Но поради нещастно стечение на обстоятелствата – силен вятър, пожарът отначало е бил низов, но от порива на вятъра се е вдигнал върхово и огнената стихия ги е заляла”, обясни той.