За целта са използвани значителен брой фирми от типа „липсващ търговец”, съобщават от държавното обвинение

Четирима души са обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци. Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд. Според обвинението от януари 2016 г. до април 2017 г., участниците в групата са укрили ДДС в размер на над 600 000 лв.

Обвиняемите участвали пряко в собствеността и управлението на реални търговски дружества, занимаващи се с обработка и търговия на меса и месни продукти с произход от държави-членки на Европейския съюз. Едновременно с това, те организирали и контролирали дружества от типа „липсващ търговец”, на които да прехвърлят данъчните си задължения, съобщават от спецпрокуратурата.

Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

Обвиняемите извършвали доставки на името на „кухите” дружества, регистрирани на подставени лица с нисък социален статус в Сърбия. Впоследствие продавали внесената стока на пазара без документи и на конкурентни цени. Така прикривали действителния получател на стоката и избягвали плащането на ДДС.

Участниците в групата използвали значителен брой фирми от типа „липсващ  търговец”, които поетапно заменяли при възникване на съмнения за незаконна дейност у служителите на приходната администрация и при започване на данъчни проверки.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание на делото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.