Новите правила влизат в сила на 25 октомври

За първи път от лятото насам руската столица Москва въвежда допълнителни анти-COVID мерки заради пандемията. От 60 на 80% се увеличава задължителната ваксинация при служителите в сектора на услугите. 

Под карантина ще трябва да бъдат всички неваксинирани жители на столицата над 60-годишна възраст. Мярката ще влезе в сила на 25 октомври и ще важи четири месеца. 

Най-малко 30 на сто от служителите на компаниите трябва да работят неприсъствено. Освен това, Кремъл обмисля дали да наложи мерки за цялата Руска федерация - като например една неработна седмица в края на октомври.

Българско семейство лекари в Москва разказва как се стигна дотук.

Д-р Диян Йорданов споделя, че има региони, в които заетостта на легловата база доближава 100%, там се въвеждат мерки. Причината е Делта щама.

"Има COVID free зони, където се влиза с QR кодове, но те са малко. Има и безплатни пунктове за ваксинация около театрите, моловете, училищата и държавните институции", обясни той.

Според д-р Йорданка Чанева aнтиваксърското движение е много силно, това води до нисък процент ваксинирани - около 30% от хората са ваксинирани в Москва.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.