Вирусът и гените: Защо някои хора боледуват по-тежко?

"Основно генетични са причините за тежко прекарване на COVID-19", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Георги Милошев, ръководител на Лаборатория по Молекулярна Генетика, БАН.

Той допълни, че от 100 ваксинирани поне 5 не се поддават на влиянието на ваксината, което е въпрос на генетика.

"Варианти на гени съществуват, въпреки че много си приличаме, но факторите за тежко заболяване са многобройни и няма как да се вярва, че при ваксиниране ще си 100% предпазен", добави проф. Милошев.

"Задължително трябва да се ваксинират хората, не разбирам недоверието и омразата към ваксините. Основната причина за това отношение е нивото на развитие на обществото ни - на последно място по доходи сме, на последно място по ваксинация, най-висока смъртност", категоричен бе ученият.

Той даде пример с ваксината за полиомиелит за това какво е въздействието на имунизацията за болести в световен мащаб.

"Количеството на антитела не съответства непременно на това дали си болен, или здрав. Антителата не са достатъчно доказателство, за това са необходими PCR и антегенни тестове", каза още проф. Милошев.

"Ние имаме еднакви гени, но понякога в тях има варианти, които правят разликата", разясни още той.

"Отдавна се правят тестове чрез вземане на слюнка и това може да се ползва за децата в училище, но при нужда от повече изследвания е добре да се взима кръв", заяви проф. Георги Милошев.

За учения е неразбираемо как може да има настроение и действия против мерките, ваксините и предпазването от коронавируса при положение, че значително количествов хора са загубили близките си от тази болест.

Целия разговор вижте въвв видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.