Според "Индекс на болниците" не всички лечебни заведения са съпоставими, а редица фактори определят различията

Защо има разлики в процента на смъртността на различните болници? Средно 18% от хоспитализираните пациенти са починали. 

Според един от съоснователните на "Индекс на болниците" - Мария Чипилева смъртността между различните болници не е сравнима. "В АГ болниците например има много малко починали от COVID-19, тъй като повечето пациенти отиват там по други причини. Би било некоректно да се каже, че такава болница или някоя психиатрична клиника лекува по-добре от "Пирогов". Тези лечебни заведения са несравними", счита тя. По думите й от таблицата, която са създали, има и сравними болници.

Отново висок брой починали с COVID-19 у нас

"Такива са университетските, областните и общинските с аналогичен прием. Там може да се прави съпоставка в данните за смъртността и да се запитаме защо има разлики", посочи тя. Чипилева смята, че това, че има разлики в процента на смъртността на отделните болници може да се дължи на различни причини. "Дали на факта, че едни лекуват по по-успешен начин от други или затова, че в едната болница не са се лекували толкова тежки случаи. Не всички болници разполагат и със сравнима материално-техническа база. Възрастта на пациентите също е от значение. Целта ни е да осветлим здравната система", обясни тя. И допълни, че официално изнесените данни не са достатъчно коректни, но това е заради системата на отчитане.

От своя страна социологът и един от съоснователните на "Индекс на болниците" Първан Симеонов заяви, че болниците с несъразмерно малко процедури от даден тип или твърде много такива, поставят въпроси. "Изпускаме десетилетия наред много важно нещо. Трябва да се намери човек с достатъчно смелост за реорганизация на системата за болнична помощ. Кадровият недостиг се дължи на неимоверното количество болници, не можем да разберем и кога идва проблемът от общия здравен статус на пациента, кога от здравната система", споделя той. И уточни, че изключително важни заболявания като инсултите са били изместени от COVID-19 и възможнността за помощ за тях е намаляла.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.