Обмислят разхлабване на мерките при запазване на тенденцията

„Наблюдава се продължаващо понижаване на заболеваемостта в Софийска област, като намалението е с близо 30% за последните 7 дни. Единствено в община Златица намалението върви с по-бавни темпове. Когато се вижда, че допълнителните мерки, наложени за две седмици – до 18 февруари, петък, дават добри резултати, смятам, че е добре да се изчака и ако тенденцията се запази – след петък в Софийска област да продължат да действат само въведените на национално ниво мерки“. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция за Софийска област д-р Розалина Чобанова на заседание на Областния оперативен щаб. 

Спрямо другите области, Софийска се намира като стойности малко над средните нива за страната. Нивата на заболяемост определят Софийска област в Етап 3 според Националния оперативен план за справяне с пандемията, с прогноза тенденцията да се запази и през следващите 5 дни.

Към момента използваемостта на болничните легла в Софийска област се равнява на 58% заетост на неинтензивни легла и 69% заетост на интензивни легла.

„Ваксинацията на населението в Софийска област върви с бавни темпове, трудно се намират нови хора, които желаят да се ваксинират, ваксинират се предимно хора, които си поставят бустерна доза“, посочи д-р Чобанова и изрази надежда за по-активно съдействие на общинските администрации по места по отношение на ваксинационния процес.

Д-р Чобанова обърна внимание, че заповед на РЗИ-Софийска област за въвеждане на допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на Софийска област продължава действието си до петък, тази седмица, т.е. до 18 февруари, включително.

В присъствено обучение са над 60% от учениците в Софийска област, посочи Росица Иванова, началник на Регионалното управление на образованието. Карантинираните паралелки/групи са 73, което представлява 6% от общия брой паралелки/групи, 1506 деца/ученици или 7 % от общия брой на децата в детски градини и ученици от 1 до 12 клас в Софийска област, 20 души персонал, което е 0,6% от заетия персонал в образователните институции.

Иванова подкрепи мнението на д-р Чобанова, че заповедта на директора на РЗИ за допълнителните мерки трябва да продължи действието си до петък, 18 февруари и след това допълнителните мерки да отпаднат, ако продължава положителната тенденция за намаляване на заболеваемостта.

„Предложенията са разумни и становищата на директора на РЗИ – Софийска област и на началника на РУО – София област следва да се уважат. Налице е консенсус по въпроса за мерките поради благоприятната тенденция“, заяви областният управител на Софийска област Иван Иванов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.