Тя заяви това по време на днешното редовно заседание на Съвета „Външни работи“, което се проведе в Брюксел

„България подкрепя по-силен европейски ангажимент към Босна и Херцеговина. Ние сме силно обезпокоени от ситуацията в страната и опитите на един от членовете на колективното председателство Мирослав Додик да блокира работа на конфедералните институции“. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на днешното редовно заседание на Съвета „Външни работи“, което се проведе в Брюксел.

В дневния ред бяха включени среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, дискусия по ситуацията Мали и климатичната дипломация. Европейските външни министри участваха в заседание на Съвместния съвет ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива с участие на шестте арабски държави участнички в организацията.

Генчовска: Заставаме плътно зад Украйна, готови сме с пакет от санкции за Русия

„Няма знаци за деескалация на напрежението. Агресивните действия и реторика продължават, като вчерашното обявление на Беларус е особено тревожно и увеличава напрежението. Подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна е безусловна. Основна цел на ЕС в този смисъл следва да бъде устойчивостта на Украйна, но и на другите ни партньори от региона“, заяви министър Теодора Генчовска.

Тя участва заедно със своите колеги в заседание на Съвместния съвет ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива. Обменът с арабските монархии от Персийския залив бе в контекста на подготвяната амбициозна Съвместна комуникация за бъдещето на отношенията на ЕС с държавите от Залива. Прието бе съвместно изявление, очертаващо сферите на сътрудничеството ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива.

В рамките на Съвет „Външни работи“ министър Теодора Генчовска осъществи и поредица от двустранни срещи с колегите си от Хърватия, Румъния, Естония, Швеция и с върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

Рязка ескалация на напрежението около Украйна (ОБЗОР)

Българският външен министър разговаря и с комисаря по разширяването Оливер Вархей. Двамата събеседници обсъдиха новата динамика в отношенията между България и Република Северна Македония. Министър Генчовска изтъкна, че за България водещо значение има постигането на конкретни резултати от страна на Скопие по изпълнението на двустранния договор между България и Република Северна Македония от 2017 г., въз основа на пакета „1+4“ като част от присъединителния процес на Република Северна Македония.

Съветът прие Заключения по климатична дипломация, които потвърждават водещата глобална роля на ЕС по темата и стремежа за по-тясно ангажиране на партньорите за справяне с това предизвикателство. Министрите откроиха ключовото значение на сътрудничеството по темата в рамките на ООН, както и със САЩ. Отбелязана беше необходимостта от засилена подкрепа за държавите от близките съседства на ЕС в усилията им за зелен преход.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева