Президентът отрече да има обща мобилизация

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за определен период, но отхвърли обявяване на обща мобилизация, след като Русия съобщи, че изпраща войски в Източна Украйна, предаде БТА.

Зеленски каза, че продължава да търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в преговори между страните. Същевременно той заяви, че Украйна няма да отстъпи територия на Русия.

В обръщение към народа след междупартийно заседание в парламента Зеленски обяви програма на "икономически патриотизъм", включваща стимулиране на местното производство и намаляване на ДДС върху петрола.

Същевременно Украйна призова западните си съюзници да й доставят повече оръжия и да й дадат гаранции за бъдещо присъединяване към Европейския съюз, за да я подкрепят срещу Русия.

“Тази сутрин изпратих на британската външна министърка писмо, за да поискам допълнителни отбранителни оръжия за Украйна”, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба на пресконференция в посолството във Вашингтон. Той уточни, че ще отправи същото искане към американската страна.

“Ще мобилизираме целия свят, за да получим всичко, от което се нуждаем, за да засилим отбранителния си капацитет”, добави Кулеба. Той отправи и призив към ЕС да отхвърли колебанията, неохотата и скептицизма, “съществуващи в европейски столици и да даде на Украйна обещанието за бъдещо присъединяване”.

Кулеба приветства важното решение на Берлин да спре сертифицирането на газопровода "Северен поток" 2 след признаването на украинските сепаратистки територии от страна на Москва, но призова за “повече силни санкции” срещу Русия.

“Сметката на Путин беше, че неговото решение ще остане без последствия. И при липса на наказание се засилва апетитът за агресия”, каза украинският външен министър.

Горната камара на руския парламент разреши днес на президента Владимир Путин да изпраща войски в чужбина, без да уточни мащаба или графика на разполагането им, отбелязва АФП, като подчертава, че опасенията от мащабна война се засилват, в момент, когато десетки хиляди руски военни са разположени в близост до Украйна.

От своя страна Унгария обяви, че ще разположи войници близо до границата си с Украйна, отчасти като подготовка за хуманитарни задачи. 

"Сигурността на Унгария е най-важна, ние подсилваме границата между Украйна и Унгария". Това казаха от унгарското министерство на отбраната на официалната страница на правителството във Фейсбук.

Министерството каза, че заради кризата между Украйна и Русия защитата на границите и подготовката за хуманитарна мисия са еднакво важни задачи.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.