„Трябва да разнообразим и обновим системите за пренос на енергия”, каза още тя

От години Русия използва енергоносителите, за да оказва натиск над ЕС и Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща с премиера на Норвегия Юнас Гар Стьоре.

Европа налага нови санкции срещу Русия

Тя добави, че Москва създава днешната криза с Украйна, като нарушава международното право. По нейните думи може да се обобщи, че днес светът е изправен пред криза, в която автокрациите се изправят срещу демокрациите.

Фон дер Лайен съобщи, че със Стьоре ще разговарят за вноса на енергия. „Норвегия е доставчик на газ, на когото може да се разчита и благодарим за това”, каза тя.

ЕК: Спирането на "Северен поток 2" не следва да повлияе на цените на газа

„Трябва да разнообразим и обновим системите за пренос на енергия. Стремим се да се отървем от зависимостта от внос на руски газ”, посочи председателят на ЕК. По думите й стратегическият стремеж на ЕС е да се насочи към възобновяеми енергоизточници, защото това е усилие за постигане на независимост.

По-късно председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Европейския съвет Шарл Мишел излязоха с декларация:

„Осъждаме възможно най-категорично безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна. Чрез своите непровокирани и необосновани военни действия Русия грубо нарушава международното право и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Осъждаме загубата на човешки живот и причиняването на човешко страдание. Призоваваме Русия незабавно да прекрати враждебните действия, да изтегли военните си сили от Украйна и изцяло да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Такова използване на сила и принуда няма място през 21-ви век. ЕС твърдо подкрепя Украйна и нейния народ, които са изправени пред тази безпрецедентна криза.

Лидерите от ЕС ще се срещнат по-късно днес. Председателят на Европейския съвет Мишел спешно свика извънредно заседание на Европейския съвет за обсъждане на кризата и допълнителни ограничителни мерки. Това ще наложи огромни и сериозни последици за Русия за нейните действия. Председателят Фон дер Лайен и върховният представител Борел ще очертаят допълнителен пакет от санкции, който ще бъде финализиран от Европейската комисия и ЕСВД в тясно сътрудничество с партньорите. Съветът ще ги приеме бързо. 

ЕС ще продължи да предоставя силна политическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна и нейния народ.“

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА