Те са насочени срещу лица от обкръжението на руския президент Владимир Путин

Британският премиер Борис Джонсън обяви санкции срещу Русия, които определи като „най-тежките, налагани някога срещу която и да е било държава от британско правителство”, съобщава SkyNews. Те са насочени срещу лица от обкръжението на руския президент Владимир Путин, включително неговият зет Кирил Шамалов.

От „Даунинг стрийт” 10 потвърдиха, че има планове да се сложи и лимит на депозитите, които руски граждани ще могат да държат в британски банки. Санкциите ще влязат в сила в момента, в който бъдат одобрени от британския парламент. Това по всяка вероятност ще стане още следващата седмица.

„Путин ще бъде заклеймен пред очите на света и от историята. Той никога няма да успее да отмие кръвта на Украйна от ръцете си”, посочи Джонсън в реч пред Камарата на общините."Като цяло ще наложим замразяване на активите на нови над 100 юридически и физически лица, допълнително към стотиците, които вече обявихме", допълни той, цитиран от БТА. 

"Това включва всички големи производители, които подкрепят военната машина на (президента Владимир) Путин. Освен това забраняваме достъпа на "Аерофлот" до Великобритания", заяви Джонсън.  

Активите на руския авиопревозвач ще бъдат замразени и ограниченията означават, че ще му бъде забранено да извършва полети до Обединеното кралство.  По думите му руски банки ще бъдат изключени от финансовата система на Лондон. 

"Тези правомощия ще ни позволят напълно да изключим руски банки от британската финансова система, която е най-голямата в Европа, да спрем достъпа им до британски лири и клирингови плащания през Великобритания", посочи премиерът. 

САЩ ще предприемат подобни мерки, допълни той.  "Тези правомощия ще ни позволят и да забраним руската държава и частни компании да набират средства във Великобритания, забранявайки търговията с техни ценни книжа и това да им бъдат предоставяни кредити. Ще ограничим сумите, които руски граждани ще могат да депозират в британските си банкови сметки", допълни Джонсън.     

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова