Дори доскорошни съюзници на президента Путин разкритикуваха ударите в Украйна

Светът реагира веднага на инвазията. ООН, НАТО, Евросъюзът осъдиха нападението и обещаха нови санкции срещу Москва. Дори доскорошни съюзници на президента Путин разкритикуваха ударите в Украйна. Относително неутрална беше само реакцията на Китай, Индия и още няколко от азиатските съюзници на Русия. България също реагира остро на руската инвазия.

НАТО и ЕС ще отговорят бързо и болезнено за Москва, тъй като в 21 не може да има прекрояване на граници, нарушаване на международните договори и да бъдат погубвани човешки животи. Това се посочва в позицията на евроатлантическите лидери, които днес проведоха постоянни дипломатически совалки, срещи и разговори. НАТО задейства и отбранителните си планове – ще засили източното си командване , но няма да разположи войски в Украйна.  Освен това възнамерява да активира член 4, което означава, че страните членки ще бъдат в постоянни консултации, за да мониторират заплаха на тяхната територия.

Пакетът от мерки, който ЕС обсъжда са финансови санкции, които ще ограничат достъпа на Русия до капиталовите пазари, което според Урсула фон дер Лайен ще окаже тежък натиск върху руската икономика. Мерките ще спрат икономическия растеж на страната, ще увеличат разходите по дълга й, инфлацията, ще ускорят изтичането на капитали и ще подкопаят индустрията й.

НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА: Хронология и актуална информация (ОБЗОР)

„Тези санкции са предназначени да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и способността му да финансира война. И знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника към времето на Руската империя. Но по този начин той излага на риск бъдещето на руския народ.”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Това е умишлено, хладнокръвно и дълго планирана инвазия. Въпреки дългата поредица от лъжи, отричания и дезинформация, целият свят видя какви са били намеренията на Кремъл. Русия носи пълната отговорност за безотговорните си действия и за животите, които ще бъдат загубени”, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбер.

Световните лидери, с изключение на Китай, осъдиха остро военната атака на Русия срещу Украйна, а западните столици обещаха да наложат мащабни санкции срещу Москва. Мнозина държавни ръководители определят действията на Русия като непровокирани и призовават за незабавно прекратяване на инвазията. Френският президент беше категоричен, че агресията на Русия срещу Украйна ще има дълготрайни и дълбоки последици. Според Еманюел Макрон събитията от снощи представляват повратна точка в историята на Европа и на Франция и трябва да последва единен отговор.

„Ще отговорим на този акт на война без слабост, с хладнокръвие, решителност и единство”, категоричен е Макрон.

НС категорично осъди военната интервенция срещу Украйна (ДЕКЛАРАЦИЯ)

Действията на Русия, каза още Макрон, противоречат на всички ангажименти, поети от руските власти и са нарушение на основополагащите принципи на европейския и международния ред. Именно френският президент беше сред най-активните световни лидери, в търсене на дипломатически уреждане на кризата около Украйна.

„Отказвайки се от дадената дума, отхвърляйки дипломатическия път, избирайки войната, президентът Путин не само нападна Украйна, той потъпка суверенитета на Украйна. Той реши да извърши най-сериозната атака от десетилетия на мира и стабилността в нашата Европа”, подчерта френският президент.

Британският премиер нарече руското нахлуване катастрофа за европейския континент и обеща безпрецедентни санкции срещу Москва.”Президентът на Русия Путин отприщи война на нашия европейски континент. Той атакува приятелска страна без никаква провокация и без никакво достоверно извинение. Днес, съвместно с нашите съюзници, сe договаряме за масивен пакет от икономически санкции. Трябва също така заедно да прекратим зависимостта от руския петрол и газ, които твърде дълго дават на Путин контрол над западната политика”, заяви Борис Джонсън.

Западните санкции ще гарантират, че Русия ще плати горчива цена за атаката си срещу Украйна, а Владимир Путин ще разбере, че е направил сериозна грешка, обяви германският канцлер.

”С атаката си срещу Украйна руският президент Путин грубо нарушава за пореден път международното право. Путин носи страдания и разрушения на съседите си. Той нарушава суверенитета и границите на Украйна. Той застрашава живота на безброй невинни хора в Украйна – братски народ на Русия. И накрая, той застрашава мирния ред на нашия континент. Няма оправдание за нищо от това. Това е войната на Путин”, категоричен е германският канцлер Олаф Шолц.

Китай отказва да осъди действията на Русия, а говорител на външното министерство в Пекин обяви.

„Определени държави трябва да се запитат - кога Съединените щати подтикнаха пет вълни на разширяване на НАТО на изток до прага на Русия и разположиха модерни нападателни стратегически оръжия в нарушение на гаранциите към Русия? Някога замисляла ли сте се за последствията от притискане към стената на голяма държава?”,  подчерта Хуа Чунянг, говорител на МВнР на Китай.

Руски войски навлязоха в зоната на Чернобил от Беларус

Остра реакция дойде и от Турция. Президентът Ердоган заяви, че действията на Русия срещу Украйна са недопустими, противоречат на нормите на международното право и нанасят сериозен удар по мира и стабилността в региона.

Остри реакции и в организацията на обединените нации. Повечето членове на съвета за сигурност заклеймиха руското нахлуване в Украйна. Американският президент Джо Байдън също реагира срещу руската инвазия, но засега в Twitter.  

„Това е най-тъжният момент в моя мандат като генерален секретар на Организацията на обединените нации. Дадох началото на това заседание на Съвета за сигурност, като се обърнах към президента Путин и му казах от цялото си сърце - спрете войските си от офанзива към Украйна. Дайте шанс на мира, защото твърде много хора вече загинаха. По време на тази среща, президентът Путин обяви специална военна операция в Донбан и поиска украинските войски да сложат оръжие. При тези обстоятелства, трябва да променя призива си - г-н президент Путин, в името на човечеството, върнете военните си обратно в Русия. В името на човечеството не позволявайте в Европа да започне това, което би могло да бъде най-лошата война от началото на века”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Репортери: Антоанета Николова, Петя Желева, Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова