Путин мислеше, че ще разруши европейското единство, но сбърка, добави председателят

Действията на Русия са геополитически тероризъм. Това заяви в ЕП председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. По думите му мирът, демокрацията и международното право трябва да бъдат защитавани.

„Още един път кръвта и войната се върнаха на европейска територия. Преди пет дни Путин започна брутална, масирана инвазия в Украйна. Абсолютно неоправдана и непровокирана война, основана на лъжи. Единствената му причина беше, че украинските граждани направиха своя избор в полза на демокрацията и върховенството на закона. Нападението е не само срещу Украйна, а и срещу международното право и ред. Човешкото достойнство също е подложено на атака. Това е геополитически тероризъм”, добави той.

Мишел беше категоричен, че Трансатлантическият съюз е здрав и координиран.

„Работим с тясно взаимодействие с членовете на Г-7 и ООН. Все повече страни се присъединяват към антивоенната коалиция, като те имат едно общо послание: „Русия- сложи край на войната, върни се у дома”. Ние упражняваме максимално натиск върху Русия. Поздравявам украинските граждани и Зеленски за храбростта. Обещахме, че ще реагираме бързо, че последиците за Русия ще бъдат тежки и действията съответстват на думите ни. Наложихме санкции върху лидери и олигарси”, каза още той.

С бурни аплодисменти и на крака евродепутатите приветстваха Зеленски (ВИДЕО)

Председателят на Европейския съвет коментира още, че наложените санкции върху Русия ще бъдат удар и за Европа.

„На картата са заложени нашите ценности и нашата съдба”, обясни той.

По думите му ще бъде предоставено убежище и подкрепа на всички, които бягат от войната.

„Ще бъде чест за нас да покажем своята отговорност пред тези, които имат куража да избягат от войната. Взето беше решение да се задействат механизмите за мир и да бъде подкрепена  с предоставянето на необходимите мерки съпротивата”, каза още Мишел.

Шарл Мишел заяви още, че Европа държи на върховенството на закона, свободата и демокрацията.

„Путин си въобрази, че ще разбие европейското единство. Смяташе, че ще се изправи пред пасивност, но сбърка. Смяташе, че ще завладее бързо Украйна, но смелите украинци се съпротивляват. Нека направим така, че руският президент да разбере, че е сбъркал. Западните сили трябва да останат твърди”, каза още той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: