Коментар на Александър Андреев от „Дойче веле”

Проектът „Северен поток 2” никога не е бил подкрепян еднозначно в Германия. Опасенията сега са, че той може да бъде завършен, но по него никога да не потече газ. Това каза в ефира на „Социална мрежа” журналистът от „Дойче веле” Александър Андреев.

„Проектът сега е замразен. По мое мнение, той е обречен. Днес дойде новината, че премиерът на голяма провинция, привърженик на проекта, е разпуснала фондацията, която беше създадена специално за „Северен поток 2”. Освобождават се и всички сътрудници, работещи по него. От няколко дни се говори за радикално снижаване на зависимостта на Германия от руски газ. През последните десетилетия германските власти инвестират във възобновяеми източници на енергия. Заговори се и за удължаване работата на атомните електроцентрали”, обясни той.

Операторът на "Северен поток-2" обмисля да обяви фалит заради санкциите на САЩ

През вчерашния ден в Кьолн се проведе един от най-мащабните митинги срещу войната в Украйна.

„Трябваше да има карнавал, а се проведе митинг. Това ясно показва настроението на германците. В демонстрациите се включиха над 250 хиляди души. Хората еднозначно показаха подкрепата си за ЕС, НАТО. Това се показа и от цялата международна общност с изключение на няколко страни, които засега не са се присъединили в осъждането на Русия. Германският народ иска мир за украинците”, допълни журналистът.

Александър Андреев коментира още, че напрежение сред германското общество създава и неприкритата заплаха, че Путин може да използва ядреното оръжие.

„Информацията е особено смущаваща за Германия, като една от най-близките цели”, каза още той.

Андреев обърна внимание, че според анализатори Украинската криза е значително по-опасна от Карибската такава.

„Страх има заради възможността за ескалация до ядрена война. Страх има и за тези близо 5 милиона украинци, които ще бъдат превърнати в бежанци, както и за енергийното снабдяване”, уточни Андреев.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: