Премиерът участва в международния форум "ГЛОБСЕК" в Братислава

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в рамките на участието си в международния форум "ГЛОБСЕК" в Братислава, предадоха от правителствената пресслужба.

Петков беше категоричен, че няма място за компромис по въпроса. По думите му украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна. Премиерът даде пример с категоричната реакция на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Петков изтъкна, че страната ни не е позволила да й бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес, като същевременно е демонстрирала лидерство в Европа по тази ключова енергийна тема.

Министър-председателят изтъкна, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната ни е взела решене както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Киев. Петков отбеляза, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

 Премиерът Петков обърна специално внимание на необходимостта да се погледне по-стратегически на темата за инфраструктурата и свързаността в Европа, така че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според Петков това ще даде възможност да има по-голям ефект и от инвестициите в отбрана и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг. Така занапред няма да се налага да имаме дискусии като сегашната, чието мото е "Казах ли ти", добави още българският министър-председател, цитират от МС.

В лидерския панел премиерът Кирил Петков участва заедно със словашкия премиер Едуард Хегер и с премиера на Латвия Кришянис Каринш.

Малко по-късно Петков разговаря с Едуард Хегер. 

„България и Словакия имат близки позиции и сходни интереси по много от актуалните въпроси за региона и за Европа, което е предпоставка за още по-тясно сътрудничество между нашите две държави”, заяви Петков, цитиран от пресцентъра на МС. Такава визита в Братислава на ниво български премиер не е имало от десет години и настоящото посещение на Петков е знак за интереса на България да задълбочи партньорството си със Словашката република.

В рамките на разговора словашкият премиер приветства твърдата позиция на България относно едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. Петков и Хегер се обединиха около разбирането, че общите действия на ЕС в енергийната сфера са от ключово значение, за да има диверсификация и сигурност.

Петков изтъкна потенциала за сътрудничество между България и Словакия в значими сфери като икономиката и инвестициите. Петков определи като добра основа за по-сериозно взаимодействие близките позиции на двете страни и по европейските въпроси за кохезионната и общата селскостопанска политика.

На срещата беше обсъдена също темата за борбата с корупцията, която е един от постоянните приоритети на българското правителство. Премиерът Петков изтъкна близките позиции на България и Словакия по отношение на необходимостта от разширяване мандата на европейската прокуратура, така че да бъдат разследвани по-широк кръг престъпления. Според Петков това би било правилна стъпка, която ще е от полза включително за върховенството на закона в България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.