В четвъртък здравните власти обявиха първи два случая в България

Няма риск от епидемия от маймунска шарка у нас. Това е мнението на водещи епидемиолози. Вчера здравните власти обявиха първи два случая в България на това рядко заболяване.

Въпреки ръста на новите случаи в цяла Европа, до пандемия като тази от коронавирус няма как да се стигне, категорични са експертите. Причината е в по-трудното разпространение на инфекцията, което става само след продължителен контакт. Протичането е сходно с това на варицелата, но преболедувалите варицела нямат имунитет срещу маймунска вариола. Такъв имунитет може да има само след преболедуване на човеша вариола, която у нас не се среща от близо 100 години.

И двамата мъже, регистрирани с маймунска вариола са посетили Центъра за сексуално здраве в София.

„Бяха с типични симптоми - обрив, болки в лимфните възли и температура”, обясни д-р Елена Биринджиева.

Първият мъж идва преди седмица.

„Той беше посетил други лечебни заведения и там беше поставена диагноза - варицела. Мъжът беше карантиниран. При нас дойде за изследвания за отричане на други заболявания - ХИВ и сифилис”, каза Биринджиева.

След като изследванията са отрицателни, здравните консултанти се свързват с Националния център по заразни и паразитни болести, където потвърждават наличие на маймунска вариола. Преди два дни пристига и вторият пациент, който веднага е изследван за новата болест. Към момента състоянието на мъжете е стабилно.

 „Става въпрос за средно и леко протичане на заболяването”, потвърди Биринджиева.

Случаите в Европа и у нас са от западноафриканския вариант, който рядко води до усложнения и се предава по-трудно, успокоиха експертите.

 „Не е по респираторен път, както е COVID-19, а е с контакт кожа в кожа, уста в кожа, кожа в уста”, обясни доц. Любомира Гломб.

Учени: Маймунската шарка мутира по-бързо от очакванията

Инкубационният период е от 3 до 35 дни. Характерно е начало с общи симптоми на отпадналост, температура и болки в мускулите и костите. Обривът се появява след това.

„Започва от дланите, от лицето и ходилата, след което се разпространява и по другите части на тялото. Докато при варицела започва от окосментата част на главата, гърба и накрая се обхващат ръцете”, обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Ваксина срещу човешка вариола или т.нар. "едра шарка" у нас имат само хората, родени преди 1978 година.

„Ваксинацията срещу едра шарка има вероятно кръстосана реактивност спрямо маймунската вариола и ни пази относително”, допълни Гломб.

Естествен имунитет няма как да има, тъй като последният случай е от преди 94 години, казват епидемиолози. Преболедуването на варицела също не носи защита. И все пак - място за паника няма, смята д-р Бацелова.

„Реално при някои хора може да протече леко - да се самоограничи за около 4 седмици. При други хора - най-вече малки деца и бременни жени, има риск и трябва да се подхожда по-внимателно”, каза тя.

Засега смъртността при регистрираните в Европа случаи е ниска, допълниха експертите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.