Повече от месец институциите търсят причините

Мъртва риба изпълни язовир Студен кладенец. Повече от месец институциите търсят причините за това. Вече няколко пъти са взимани проби от водата. Областния управител на Кърджали са сезирани всички органи, които имат отношение към проблема. Първите сигнали са от 20 май.

"Поддържаме постоянен контрол с РИОСВ-Хасково и БАБХ. В понеделник най-късно трябва да имаме яснота. Сигналите са само от района на Широко поле и Звезделина. Предприятията са проверени, няма залпово замърсяване. В началото на следващата седмица ще направим междуведомствена комисия, нека и БАН да се намеси", разкри Даниел Делчев. И посъветва хората да не консумират рибата в язовира.

Измрялата риба е предимно каракуда - става дума за хиляди екземпляри. Въпреки това стотици рибари продължават да ловят риба в язовира.

Според Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково са взети над 16 проби от предприятия, в повечето случаи отговарят на емисионните норми - водите са чисти откъм показателите на промишлените отпадъчни води. Имаме 2 предприятия с отклонение на нормите - завишаване на общ фосфор, вероятно от фекални води, както и завишено pH, но то е минимално за обема на язовира. Най-вероятно рибата не е умряла от промишлени предприятия", обясни тя.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.