Според Харалан Александров, ако ПП и ИТН направят кабинет, това ще е част от брутално водене на бизнес преговори с изнудване

Важно е в каква степен ПП ще калкулира непредвидимостта на ИТН. Да направиш коалиция с партия, която ти е била шута с няколко резки хода, си е голям риск. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS политологът доц. Иво Инджов.

По думите му действително Нинова дава много от себе си за съставяне на правителство. "БСП добре балансира своите кадри в управлението след дълги години глад за власт. Тя се оказа партия-медиатор в коалицията. Виждаме все по-силни сигнали от ДБ, че са готови за компромиси и предпочитат съставяне на правителство, вместо избори, макар че електорално стоят добре. ПП имат по-голямо желание за предсрочни избори, за да минимизират щетите. Въпреки грешките си, благодарение на ИТН ПП е във възход и почти се изравни с ГЕРБ", заяви той. И допълни, че отново ще има "свирепи" избори с взаимни обвинения.

Според социалния антрополог Харалан Александров отношенията между ПП и ИТН са достигнали до критична точка. "Двете възпитани системи БСП и ДБ се опитваха да се държат конструктивно. Повече шансове мандатът щеше да има, ако беше отишъл в БСП, Нинова прави всичко, което зависи от нея. Корпоративни интереси стоят в основата на разпада на коалицията, не е само заради лошия нрав на ИТН. Ако ПП и ИТН направят правителство целият епизод с вота на недоверие, ще е част от брутално водене на бизнес преговори с изнудване и принуда", сподели той

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.