Това поискаха депутатите от ГЕРБ по време на кратък бифинг в кулоарите на парламента

Депутатите от ГЕРБ-СДС поискаха незабавен избор на нов председател на КЕВР, обявиха депутати от партията в кулоарите на парламента. Брифингът бе даден минути, след като бе оповестено решение на Конституционния съд, което гласи, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.

"Кирил Петков сам каза, че ще обезсили меморандума с Джемкорп, защото има сведения от ДАНС, че този меморандум представлява заплаха за националната сигурност на България. Днес получихме писмо от ДАНС, от което следва, че включването на посредници при доставката на газа е въпрос, който трябва да бъде отнесен на вниманието на Върховната касационна прокуратура. Това означава, че в нашия сигнал се съдържат сериозни данни за извършени престъпления. От този момент КЕВР няма председател. Председателят е свален с решение на КС",  заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков и настоя за незабен избор на нов председател на КЕВР.

КС: Шефът на КЕВР е избран в нарушение на Конституцията

По думите му депутати от бившата четворна коалиция са допуснали нарушения в Конституцията. Той визира Христо Иванов, Атанас Славов, Ива Митева и Крум Зарков. 

“Тези хора нямат право да говорят за съдебна реформа. Те допускат нарушение на Конституцията и законите. Ако настояват да приемат Закон за изменение на закона за КПКОНПИ, нека знаят, че този закон също ще бъде обявен за противоконституционен”, категоричен бе Чолаков.

Той заяви още, че от ГЕРБ ще обявят за незаконно и евентуалното назначение на Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия. “Тази агония трябва да приключи веднага”, категоричен бе Чолаков.

Десислава Атанасова също обвини депутати от ПП, ДБ, ИТН И БСП, като каза, че “за пореден път газят законодателството и Конституцията”.

КЕВР изисква спешно информация за мерките по осигуряване на природния газ

“Великите юристи от ПП, ДБ, ИТН и БСП направиха промяна на закона за човека и въпреки това сбъркаха, защото той не отговаря на тези условия”, заяви Атанасова, визирайки председателят на КЕВР. “Всяка от страните, която има интерес, може да събори решения на КЕВР, взети от избирането на противоконституциония председател досега. Това означава хаос за българската енергетика! Жалко е, че има доктори по конституционно право в този парламент”, каза още тя.

Ако следващата седмица не бъде избран нов шеф на енергийния регулатор, КЕВР може да остане без началник поне три месеца, обясни Делян Добрев. “Председател на КЕВР се назначава от парламента. Ако следващата седмица не се избере такъв и след 10 дни президентът разпусне НС, това означава, че КЕВР няма да има председател още поне 3 месеца”, поясни Добрев. 

Скандал в парламента заради прекратяването на меморандума с Gemcorp

Това поставя редица опасности пред България, каза още депутатът. “Опасността е, че при нарушени доставки на газ, министърът по закон може да наложи задължения на компаниите в енергетиката, които задължения трябва да бъдат решени, регулирани и признати от регулатора. Ако нямаме регулатор - това означава, че този текст от закона е неработещ”, поясни той. “КЕВР трябва всеки месец да определя цена на газа. Ако няма председател, кой ще определя цената на газа?”, попита още депутатът.

Дебатът по темата започна още в пленарната зала. ГЕРБ-СДС поиска незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка заради решението на Конституционния съд. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова поиска думата и настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на "противоконституционния председател, за процедурни правила, отговарящи на Конституцията, за спешно изслушване на министъра на енергетиката".

Политолог за ПП и ИТН: Да направиш коалиция с партия, която ти е била шута, си е голям риск

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", посочи Атанасова. И допълни: "Със силата на мнозинството, ако трябва опозицията ще помогне, да поканим веднага министъра на енергетиката за търсене на изход от ситуацията. В последните дни на това 47-мо НС да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи комисията да работи", настоя тя пред управляващите. По думите й “ни очакват тежки месеци за българската енергетика и трябва да се вземат адекватни решения”.

Колегата й Жечо Станков обясни, че с "незаконното избиране" на председателя на КЕВР ще настъпят големи щети за държавата, защото всяко едно решение на регулатора е обвързано с огромни средства. Той поиска от председателстващия заседанието Атанас Атанасов в залата незабавно да се явят финансовият министър и премиерът и да кажат какви мерки ще бъдат взети. "НС трябва да вземе още днес решение как и какво ще правим", категорични са от ГЕРБ-СДС.

Иванов: На страната ѝ трябва управление (ВИДЕО)

"Опитвате се да провокирате залата, трябваше да поискате думата за декларация, а не за процедура", направи забележка на Атанасова председателстващият заседанието. Атанасов не даде думата на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, помоли я да си седне на мястото, след което обяви прекъсване от 15 минути.

Преди това Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" коментира: "Когато една дама, която дори не се е регистрирала днес, излиза на трибуната в нарушение на закона и казва, че ние нарушаваме закона - това е безочието на ГЕРБ".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС разясни, че след решението на КС, председателят на КЕВР днес, до края на деня, трябва да освободи кабинета си, а служителите на комисията от тази секунда не трябва да изпълняват нито едно негово разпореждане. "КЕВР няма председател - това е форсмажор", подчерта Чолаков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.