Така младежът ще надмине постижението на сестра си

Броени часове ни делят от нов световен рекорд в авиацията. 17-годишният Мак Ръдърфорд ще кацне утре на летище до София. Така ще стане най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет. Подобно нещо направи и по-голямата му сестра - Зара Ръдърфорд преди няколко месеца.

Повече от 5 месеца полет. 4 континента и над 30 държави. Приключението на Мак Ръдърфорд ще завърши там, където започна - в България. И то не с един, а с два рекорда на Гинес. За най-млад пилот направил околосветско пътешествие, и за най-млад пилот в самостоятелен полет с ултралек самолет.

Полет към световния рекорд: Мак Ръдърфорд ще опита да надмине постижението на сестра си

„Ще ви издам една тайна - сертификатите на Гинес са тук и се намират в мен. Те ми ги дадоха да му ги връча. Официално той ще ги получи тук, но неофициално той вече е рекордьор”, твърди Димитър Димитров, спонсор на Мак Ръдърфорд.  

Подобно пътешествие е истинско изпитание, казва Димитър Димитров, който е спонсор на Мак. „Той беше получил предупреждение от Китай, че ако мине през тяхното въздушно пространство ще бъде свален . Имаше страшно много административни пречки. Също така не всяка държава позволява 16-годишен да управлява самолет”.

Заради всички приключения и промени в маршрута заради непредвидени ситуации - той получил и нов прякор. „Макинзон Крузо. Кацнал на самотен остров. Пристигнал точно преди залез. Където му се е наложило да спи в барака на изтърбушен матрак”, твърди Димитров.

19-годишната Зара Ръдърфорд обиколи света със самолет

Сред хората, които ще го посрещнат в сряда ще бъдат пилоти, известни изпълнители, както и сестра му Зара, която държи настоящия световен рекорд за околосветска обиколка с лек самолет. На 23 март, преди да излети - Мак сподели, че тя е най-важният човек за него.

„Моята сестра е моето вдъхновение.Искам да покажа, че промяната започва от младите хора. Не е нужно да си пълнолетен, за да направиш нещо специално”, заяви младият летец.

Прогнозите обаче предвещават проблемно кацане заради влошаване на времето. Въпреки че Димитър е предложил на семейството му да отложат кацането - те не се съгласили. „Те искат да не се отлага нито ден защото после ще бъде по-лесно за някой да подобри неговия рекорд. Аз нямах късмет с помощ към млади хора в България, дори бях загубил вяра в хората. Тези двама белгийци ми върнаха вярата в хората. Това казах и на техните родители”, подчертава спонсорът.

Полетът на 17-годишният Мак Ръдърфорд към историята ще приключи в сряда на пистата край пернишкото село Кондофрей.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.