През февруари 2024 г. отново ще се яви пред комисия

Мъжът, осъден за убийството на Джон Ленън пред дома му в Манхатън през 1980 г., за дванадесети път получи отказ на молбата си за условно освобождаване, предаде БТА. 

Марк Дейвид Чапман, който е на 67 години, се е явил пред комисия по предсрочно освобождаване в края на август, съобщиха властите в Ню Йорк.

Чапман простреля смъртоносно Ленън в нощта на 8 декември 1980 г., когато Ленън и Йоко Оно се прибирали в жилището си в „Горен Уест сайд". По-рано през деня Ленън дал автограф на Чапман върху екземпляр от новоиздадения си албум „Double Fantasy''.

Стенограмата от заседанието на комисията все още не е публикувана, но на предишни изслушвания Чапман винаги е изразявал съжаление за действията си. През 2020 г. той нарече действията си „отвратителни" и добави, че няма да се оплаква, ако бъде оставен зад решетките до края на живота си.

„Убих го...защото беше много, много, много известен и това е единствената причина и аз много, много, много исках да се прославя. Много егоистично", каза тогава Чапман.

Той излежава присъда от двадесет години до доживотен затвор в мястото за лишаване от свобода с максимална степен на сигурност „Грийн Хевън", северно от Ню Йорк. От 2000 г. има право на всеки две години да иска освобождаване. През февруари 2024 г. отново ще се яви пред комисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.