Събитието отбеляза 50-и юбилей

Стотици балони с горещ въздух се издигнаха в небето с началото на ежегодната фиеста, която вече 50 години привлича пилоти и зрители от цял свят в пустинята на Ню Мексико, съобщи Асошиейтед прес.

Международната фиеста с балони в Албъкърки, която е едно от най-фотографираните събития в света, се превърна в икономически двигател за най-големия град в щата и в рядка - и колоритна - възможност за ентусиастите да бъдат на една ръка разстояние от разопаковането и надуването на гигантските балони.

Баща и син спечелиха най-старото авиационно състезание в света (ВИДЕО)

Трима от първите пилоти, участвали в първата фиеста през 1972 г., и членове на семействата на други са сред тазгодишните участници. През онази година 13 балона стартираха от открита площадка близо до търговски център в тогавашните покрайнини на Албакърки. Оттогава фестивалът се е превърнал в продукция за милиони долари.

Фиестата се разраства, като в нея се включват европейски професионалисти в областта на балоните. Тази година са представени повече от 20 държави, сред които Швейцария, Австралия, Бразилия, Хърватия, Мексико, Тайван и Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА