За какво се проучват бъдещите родители

За кандидат-осиновителите процедурата и срокът са много големи, тъй като това е свързано с чакане. Но това чакане зависи от критериите, които те са задали като критерии за детето, за което биха били най-добрите родители. Това коментира в предаването  „Социална мрежа” Величка Дошева, която е осиновител и управител на „Българската асоциация на осиновените и осиновителите” .

В същото време процедурата в България е най-олекотената в цяла Европа, коментира още Величка Дошева.  В Швеция и Италия например, процедурите траят една година, а във Франция- девет месеца.

В този период трябва да се установи каква е мотивацията на кандидат- осиновителите и какви са емоционалните им нагласи.

„Ако това не бъде установено, последствията могат да бъдат катастрофални. Липсата на подбор може да доведе до много тежки последици. Аз съм имала случаи, в които осиновителката е била с доказани психиатрични проблеми и съдът е допуснал осиновяване на това дете. И това дете изживява един огромен стрес”,коментира адвокат Жанета Бюйлекова.

Важен е и здравният статус на детето. Има случаи, в които здравословни проблеми се прикриват, коментира още адвокатката.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.