Детето изчезна на 11 ноември

Добра новина! Намериха 12-годишния Александър от Перник. 9 дни, след като детето изчезна, парапланеристи от Клуба по парапланеризъм и делтапланеризъм в Перник стигнаха до него в планината близо до Радомир. В 14:27 часа той е намерен на повече от 7 километра от мястото, от което изчезна на 11 ноември. Премръзнал, дехидратиран, с мокри дрехи, охлузвания - но жив. Сашко е бил контактен и първото, което поискал от спасителите е вода. До понеделник за малкото момче предстоят редица изследвания. Той ще премине и скенер. С него ще работи и детски психолог.

Като победа и официален празник. Така стотиците доброволци, които търсиха Сашко,  определиха днешния ден. Те се събраха пред едно от заведенията в Перник, за да отпразнуват със заря добрата новина. Името на доброволеца, който открил детето е Веселин Георгиев, който е на терен от първи ден на изчезването на Александър.

Бащата на Александър: Той е добре и се гушна в мен

14 часа и 27 минути. След 9 дни търсене, доброволците откриват 12-годишното дете. Баща му разбира, че синът му е намерен. Жив.  „Детето е оцеляло! Пътувам към болницата!”, заяви Александър, бащата на Сашко.

Веселин Георгиев е доброволецът, който първи вижда детето. То е лежало в дере, в труднодостъпна местност, на южния склон на местността „Голо бърдо”.  

„Не можах да повярвам. 5 секунди го гледах, пое си въздух и мръдна. Поиска вода, да не е толкова дехидратиран. Това нещо е от желание за живот!”, разказа спасителят Веско.   

Милко и Веско са част от стотиците доброволци, които издирват детето от деня на изчезването му.

„Детето е оцеляло, защото се борило. През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето е било в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че се е движело - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка”, посочва Милко, доброволец.

Спасителите на Александър: Оцелял е, защото се е борил

Александър е намерен на около 7 километра от мястото, от което изчезва. „Обхождано е. Днес пак бяхме там. Това, че аз го видях, е чист късмет”, твърди Веско.

В акцията по издирването му се включиха полицаи, планинари, психолози, както и медицински специалисти. „Знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Разговаряли сме с хора,които познават аутизма, имахме уверението, че е жив”, заяви Павел Млеканов, директор на ОДМВР-Перник.

„Вече имаме повод да се усмихнем, толкова много доброволци. Сашко е намерен жив”, потвърди и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, обявиха от прокуратурата. „Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. И затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали този някого не го е пуснал заради обявената парична награда”, посочи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Дали това е възможно - тежката дума ще е на лекарите, които трябва да го установят на базата на нараняванията и измръзванията му. Момчето беше откарано в болница „Пирогов” след откриването му. Баща му е с него. И успя да чуе разказа на един от полицаите, видели Сашко в първите минути след откриването му.  Униформеният сподели с бащата, че детето първо поискало да пие вода.

Намериха жив изчезналия Александър от Перник

Детето е с лека дехидратация, но в стабилно и добро състояние, заяви министърът на здравеопазването доктор Асен Меджидиев. „Искам да успокоя всички, че крайният резултат е много положителен. То е изключително спокойно. Детето е боец, възрастен не знам дали щеше да издържи 9 дни”.

Един от първите, които успяха да видят 12-годишния боец, беше Марио. Мъжът - близък на семейството, който се включи в денонощното му издирване, веднага след като детето изчезна.

„Докторът отвори вратата. Видях му очичките за около 5-6 секунди”, разказа Марио, близък на семейството. И макар да го видя за няколко секунди - Марио е сигурен, че Сашко е добре. „Живо, здраво, както се изрази докторът - детето се оказа голям боец, защото за времето, което е прекарало в гората навън, е доста, доста добре. Във видимо добро състояние е, гледаше, мигаше с очичките”, допълва Марио.

В следващите дни 12-годишният Александър остава в реанимацията на „Пирогов”. А от здравното заведение обявиха, че психолози ще работят с детето.

ВСИЧКО ЗА ЩАСТЛИВАТА РАЗВРЪЗКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.