Хотелиери не могат да ги изхранват, а бежанците отказват да заплатят сами

Хотелиери, приютили украински бежанци в Слънчев бряг, обмислят варианта да изпратят питане до европейските институции как стои въпросът с изхранването им в другите страни-членки. 

Причината - удължената програма за настаняване на украински граждани у нас не включва изхранване, а хората бягащи от войната отказвали да плащат.

За проблемите с изхранването на украински бежанци алармираха хотелиери още в края на миналата седмица. Дни след като програмата беше продължена, но само на база нощувка.

4 ден украинските бежанци от държавните бази в „Слънчев бряг” са без храна

“Започнаха изключително големи скандали от страна на бежанците.Те категорично нямат парични средства, не могат да се изхранват сами и настояват хотелиерите да продължим да ги храним”, разказа Елена Андонова. 

Хотелиери изчислили ,че бежанците трябва да плащат по 5 лв на ден, за им осигуряват храна.Всички в този хотел обаче твърдят, че не могат да доплащат.

“Там, където ние живеем в момента няма работа в нашия град, защото летят ракети и затова ние нямаме приходи и нямаме възможност да плащаме за храна”, каза Наталия. 

Любов пък е инвалид втора група и всичките й пари са за лекарства. Казва, че не може да си позволи да заплаща сама за храната си.

Хотелиери: Имаме готовност да настаняваме украински бежанци при равни условия с държавните бази

Голяма част от хотелиерите в момента осигуряват храна за бежанците за своя сметка, но са убедени, че това може да продължи още ден-два.Затова самите бежанци искат помощ.

Благотворителните организации са категорични, че не могат да осигурят храна от дарения за всичките 5 хиляди души в “Слънчев бряг”.

Повечето от бежанците у нас са готови да напуснат България, при тези условия на програмата.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.