Милиардерът набира по 270 000 последователи на ден

17 януари 2023 г., вторник - денят, в който според анализаторите Илон Мъск ще стане най-влиятелната личност в Twitter. Със своите 119,3 милиона последователи акаунтът му вече е вторият най-следван след този на американския президент Барак Обама (130 милиона последователи).

Според статистиците от Social Blade е неизбежно новият собственик на платформата да изпревари Обама. Това ще бъде безпрецедентен момент в историята на социалните мрежи.

 Мъск обеща „амнистия” на блокирани потребители в Twitter

С помощта на експерти и ключови статистики Би Би Си анализира какви ще са последиците – за милиардера и за платформата – ако Мъск се превърне едновременно в главен изпълнителен директор на Twitter и в „най-влиятелния инфлуенсър” там.

Мъск набира по 270 000 последователи на ден

Според Social Blade през последните 12 месеца основателят на Tesla е спечелил средно по 268 303 последователи на ден и е губил само в пет дни, вероятно заради негативни за него коментари в медиите.

На 12 ноември, когато бяха обявени големи съкращения в Twitter, той загуби почти 200 000 последователи.

"Илон Мъск вече е главният герой в Twitter", казва Мат Навара, експерт по социални мрежи. По думите му това, че социалната мрежа е неразривно свързан с Мъск - личност, която несъмнено предизвиква полярни реакции - може да се окаже проблем. Според Навара единственият плюс е, че за първи път главният изпълнителен директор е "по-достъпен за хората".

"Той е много антагонистичен и подстрекава потребителите. Някои дори биха казали, че е доста токсичен. За брандовете той може да се разглежда като потенциално опасен", коментира още експертът. 

Мъск публикува постове 76% по-често, откакто е купил компанията, според Social Blade.

Във вторник, 22 ноември, той е пуснал 75 "туита" - като публикации, отговори или "ретуитове". Това е рекорд за него.

"Прекрасно е да имаме главен изпълнителен директор, който използва продукта. Мисля обаче, че хората, които "туитват" много, са пристрастени и вероятно - нарцистични. Нито един човек няма достатъчно интересни неща, които да каже на целия свят, за да "туитва" повече от пет пъти на ден", казва пред Би Би Си бивш старши продуктов мениджър на Twitter, пожелал анонимност. 

През деня Мъск пише в платформата веднъж на всеки 15 минути. Понякога обаче публикува и в необичайни часове - включително в 2.00 ч. през нощта. 

Експерти сравняват поведението и влиянието на основателят на Tesla и Space X с това на 45-ия американски президент Доналд Тръмп. Мъск възстанови профила на Тръмп на 19 ноември след допитване до потребителите, но бизнесменът така и не публикува нищо в социалната мрежа. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: / Превод: Вяра Николова