Той припомни на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора

Пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари. Прогнозата направи в предаването „Здравей България” епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно, отколкото мислят колегите”, коментира Кантарджиев.

Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово. Следват Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид не само броя на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н.  

Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа. „Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.

Освен това болният трябва да си направи и тест, за да види дали не е заразен с Омикрон.

Що се отнася до информациите за заболели в Китай, проф. Кантарджиев обясни, че единствената опасност от там е да не се селектира някаква нова неприятна мутация.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.