Такава е равносметката на Епидемичния съвет към здравното министерство

Бум на върлуващия грип в Централна България. Такава е равносметката на Епидемичния съвет към здравното министерство.

Най-тежко засегната остава област Габрово с над 600 заразени на 10 000 души население. Областният щаб за борба с грипа в Пазарджик реши да удължи мерките срещу епидемията до 31 януари, но още от утре учениците се връщат в клас, тъй като заболяваемостта сред тях се понижава. В Пловдив обаче излизат във ваканция от утре. А следващият регион, в който се очаква да бъде обявена грипна епидемия, е Благоевград, следван от Враца. В София-град нивата на заболеваемост остават ниски – 144 на 10 000 души, което е далеч от прага за затягане на мерките.

„Имаме една средна заболяемост в страната от 197 на 10 хиляди и вече над половината от областите са над средната за страната. В Източна България намалява заболяемостта, в Централна бушува с пълна сила и постепенно се засягат и редица области в Западна България. Най-тежко засега остава положението в Габрово, където въпреки обявената епидемична ситуация заболяемостта се качва. Аналогично е и за Софийска област. Над 300 на 10 хиляди е в Пазарджик, в Пловдив грипът е в разгара си в момента, така че очакваме в следващата седмица-две да достигне пика, тоест да започнат да намаляват броя на заболелите”, заяви проф. Ива Христова от НЦЗПБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.