Германия е отхвърлила искането на страната, заяви полското външно министерство

Полша настоява за репарации от Германия за Втората световна война. В разговор с репортери заместник-министърът на външните работи Аркадиуш Муларчи заяви: "Вярваме, че има възможност за дискусия, за разглеждане на тези исторически и политически въпроси, които влияят на живота на страната ни днес."

Той добави, че политиците във Вашингтон са проявили забележителен интерес към въпроса и към доклада на Варшава за щетите от германската окупация през 1939-1945 г., предаде Анадолската агенция.

Муларчик заяви: "Много конгресмени бяха изненадани, че Германия никога не е плащала военни репарации на Полша ... Тук, в Съединените щати, където правото на собственост е толкова силно застъпено ... много конгресмени бяха шокирани, че Германия е ограбила Полша и не е платила обезщетение до ден днешен.“

"Това беше познавателен шок и аз виждам възможности за сътрудничество тук, защото поведението на Германия е несъвместимо със стандартите на правовата държава и защитата на правата на човека", добави той.

По думите на заместник-министъра сред срещналите се с него са около десетина американски политици от двете основни партии, както и изпълняващият длъжността помощник-секретар в Държавния департамент на САЩ Дерек Хоган.

През септември миналата година Варшава представи изчерпателен доклад, в който подробно се описват материалните загуби, понесени от страната по време на войната, заедно с обещанието да поиска от Германия репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Полското външно министерство заяви по-рано този месец, че Германия е отхвърлила искането на страната за репарации и добави, че Варшава ще продължи усилията си за уреждане на дълговете, произтичащи от агресията и окупацията на нацистка Германия през 1939-1945 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС