Варна предложи побратимяване с град Мар Дел Плата, от където полярниците ни поемат към остров Ливингстън

Българският полярен кораб, плаващ към Антарктида, се очаква да акостира в аржентинския град Мар Дел Плата в петък по обяд местно време. Тук корабът ще дозареди с провизии - гориво и храна, както и ще качи на борда си учени, логистици и журналисти, които са част от 31-вата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. 

Темата на NOVA: „Първото плаване”

В четвъртък адмирал Боян Медникаров, придружен от българския посланик в Аржентина Стоян Михайлов проведе среща с кмета на Мар Дел Плата - Гюлермо Монтенегро, по време на която България беше приветствана за изпълнението на първото плаване на научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий”.

От името на кмета на Варна Иван Портних, адмирал Медникаров отправи предложение за побратимяване между градовете Мар Дел Плата и Варна.

От своя страна Гюлермо Монтенегро приветства предложението и заяви, че то би съвпаднало с предстоящата 150 годишнина на града. Монтегро допълни, че през Мар Дел Плато са преминавали най-емблематичните полярни кораби от целия свят.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.