През 2018 г. той като обяви, че е създал две генетично модифицирани близначки,

Първите в света деца с променена генетична информация водят нормален живот, предаде ТАСС, позовавайки се на интервю на китайския генетик Хъ Цзянкуей за в. "Саут чайна морнинг пост". 

"Те водят нормален, мирен и спокоен живот. Това е тяхното желание и ние трябва да го уважаваме", казва ученият. Хъ Цзянкуей допълва, че не иска децата да бъдат прекалено обезпокоявани за целите на научни изследвания.

Въпреки твърденията на генетика, понастоящем няма независимо потвърждение за успеха и безопасността на неговия експеримент.

През 2018 г. Хъ Цзянкуей смая света, като обяви, че е създал две генетично модифицирани близначки, наречени Лулу и Нана. Трето подобно дете, Ейми, се роди на следващата година. 

ДНК на новородените е променена с помощта на метода за редактиране на гени CRISPR-Cas9 (КРИСПъР/Кас9). Хъ Цзянкуей редактира гена CCR5 при бебетата, който прави организма имунизиран срещу ХИВ инфекция заради генетична мутация.

Ученият плати висока цена за своите експерименти: през 2019 г. той беше осъден на три години лишаване от свобода за незаконна медицинска практика. Генетикът излезе от затвора през април 2022 г. и поднови научната си дейност.

Британски учени се готвят да секвенират генома на грипа

В интервю Хъ Цзянкуей казва още, че планира да създаде нова лаборатория в Пекин, която ще се фокусира върху генната терапия за редки вродени заболявания като мускулна дистрофия тип Дюшен. Това е смъртоносно заболяване, което засяга предимно подрастващи момчета и млади мъже. Ученият също така възнамерява да регистрира изследователска организация с нестопанска цел, наречена Пекински институт за изследване на редки болести.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Източник: Елена Христова, БТА