Страната ни продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места

България продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция. Тази сутрин с военния самолет "Спартан" заминаха 20 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. В епицентъра на трудовете вече работят няколко български аварийни екипа.

Така на място ще са общо над 100 души. Това, което заявиха пред камерата на NOVA, е, че тръгват със сериозна подготовка, но без опит при чак толкова големи разрушения. Въпреки това всички сами са изявили желание да се включат, тъй като именно следващите няколко дни са от решаващо значение за живота на стотици. 

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Късно снощи посланика ни в Турция звъни с молба заради остра нужда от още спасителни екипи. 20 пожарникари се отзовават веднага. И тръгват не без страх, а въпреки страха с увереност, че това е мисията им.

“Изпратихме 2 пъти по 2 “Спартана”. Вчера към 20 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бърза координация и организация с МВР екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортен самолет и днес превозват около 20 спасителите. Те ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от “Пожарна безопасност”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

“Много добре са обучени. Същевременно никой от нас не се е изправял пред събитие с такъв мащаб и това е предизвикателство за всички нас”, каза гл. ком. Александър Джартов, директор на гл. дирекция пожарна безопасност. 

Работата им ще започне още днес. Очаква се утре още един “Спартан” да излети за Турция, този път с медици от “Спешна помощ”.

 

 

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. „Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи още той.  

България е първата страна от Евросъюза, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора.

 

 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.