Вижте какви са стъпките в изпитаната от много родители и учители методика

Здравословната закуска при деца се състои от пълнозърнест хляб без захар, пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти. Няма нужда да се храним обилно на закуска, но не трябва и да започваме деня си с празен стомах. Без закуска децата не могат да се концентрират, нервничат и са в лошо настроение. След като хапнат сутрин, се движат спокойно и уверено.

Себастиан Кнайп е знаел колко важно е храненето за здравето. Немският свещеник рекламира цялостна стратегия за здравословен живот. Тя се състои от хранене, вода, движение, билки и вътрешен баланс. Всичко това пази здравето на нашите деца. Неговата система се състои от пет фундамента.

Митове ли са най-популярните теории за отглеждане на бебето?

В Западна Германия една детска градина работи по метода на Кнайп. Възпитателките са минали специално обучение и сега учат децата на здравословен начин на живот. Всяка седмица директорът планира прояви в унисон с правилата на Кнайп. Тук децата се запознават с различни прнципи и методи чрез игри.

Първият компонент е здравословното хранене, а вторият - движението. Денят в тази детска градина започва с гимнастика за загряване на децата и продължава с „пътеката на Кнайп”. Много важно е краката на децата да са топли, като това се случва с чорапи и чувалчета. Всички ръководители имат огромна задача на принципа салутогенезе, т.е. кое носи здраве и не разболява децата.

Третият фундамент при системата на Кнайп са билките. Децата виждат различни билки и си правят възглавнички от тях.

Най-любимият фундамент на децата в детската градина са терапиите с вода - душ за ръцете и класическото шляпане във вода. При 19 градуса водата „боцка” детските крачета. Тук се работи със студени елементи, за да може малчуганите се каляват.

Последният фундамент се нарича „Ред в живота“. Той е особено важен, тъй като душевното здраве заема централна роля.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.