Партитурата е намерена от директора на Държавния архив в Бургас

Марш за Левски е открит в личния фонд на композитора Георги Шагунов. Партитурата е открита от директора на Държавния архив в Бургас.

„От 20 юли 1948 година е. Заради това правя предположението, че е написан по повод рождението на Левски, което всички знаем, че е 18 юли. Самият маестро е написал, че е Марш и е за духова музика”, обясни Данка Георгиева, директор на Държавен архив - Бургас.

Тогава Шагунов е на 75 години, вече пенсионер, но до последния си дъх той продължава да твори. Вероятно това е една от последните му творби, защото известният композитор през ноември същата година умира. Затова специалистите не знаят дали произведението е завършено.

„Може би специалисти биха могли да кажат абсолютно и категорично дали е завършено произведението. Това, което ние наблюдаваме, е, че под някои от петолинията има нанесен текст, който обаче е много кратък”, обяснява Данка Георгиева.

След като специалистите установили, че този химн досега не е бил изпълняван, установили контакт с Община Бургас и диригента на Бургаския духов оркестър.

„Като ми предостави не само хартиен носител, но и дигитално копие, което беше изключително, беше от голяма полза. Начинът на писане на Шагунов е такъв, че той е ползвал перо и писалка и нотичките, които е нанасял върху самата партитура, са доста трудно разчетими в началото. Но човек, когато свикне със самия му начин на писане, начина на мислене, могат да бъдат прочетени”, обясни Анастас Камиларов, диригент на Бургаския духов оркестър.

Минават няколко месеца, докато диригентът успее да представи на Духовия оркестър партитурата.

„Оркестърът е бил в съвсем различен вид. Тогава са разполагали с валдхорни, обои, тромбони,малко по-различни баритончета и флегорни. В момента имаме саксофони и по-съвременни инструменти, затова е префасонирано и преаранжирано. Но звученето е много тържествено и много жизнерадостно, както го е замислил и самият автор”, обясни Камиларов.

„Първоначалното намерение на Община Бургас беше да използваме „Марш за Левски" на датата, която предстои. Но е прекалено жизнерадостна музиката - тип фокстрот, полка. И решихме единодушно това да бъде отложено за неговото рождение. Другото, което е взето като решение оттук нататък, това да бъде единият от основните маршове, който ще бъде изпълняван на всички национални празници, както е в момента с „Химна на Независимостта” на Георги Шагунов”, заяви Камиларов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.