Две години отнема процедурата по обучение и назначаване на граничари

За сериозни проблеми в кадровия състав на Гранична полиция и недостатъчно оборудване алармират от Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите им на границата има сериозен недостиг на обучени кадри. Докато се попълни съставът ще минат близо 2 години заради тромавата система.

Според Генади Тенев има обявен конкурс за 24 щата в Елхово и 9 за Видин. "Не са достатъчни, за ефективност трябват 1200 човека. С вътрешни подзаконови нормативни актове се определя процедурата за обучения на граничари. От момента на обявяване на конкурса до възможността да започне да работи минава около година минимум. Следващият проблем е, че обучението на толкова много хора за всички в МВР е около 1000 години. Това значи, че може би 2 години е нужно да се попълни щата в Гранична полиция", обясни той.

По думите му командированите полицаи от вътрешността на страната към границите са уморени. "Военните допълват липсата на кадри на МВР на границата. Закриването на ГПУ "Болярово" отвори пробойна, има нова тенденция - закрива се участък "Лесово" на Национална полиция", разкри Тенев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.