Код тъмночервен за опасно време в Калифорния

Обявиха тъмночерен код за опасно време в Калифорния. Наредена е  подготовка за незабавна евакуация след мощната буря, ударила региона. Огромното количество дъжд ще засегне сериозно най-малко 70 хиляди души, съобщиха от областната управа.

Местни медии публикуваха кадри на сериозните материални щети. Обилните валежи са блокирали основни пътни артерии в региона. Жители сигнализираха, че са блокирани. Властите в региона пък заявиха, че ключова магистрала в град Сокуел е била разрушена и хората в града, не могат да получат помощ.

Заплахата е нараснала и заради покаченото ниво на реките, както и заради топенето на снега, заключиха експерти. В голяма част от Калифорния все още се провеждат дейности по възстановяването на инфраструктурата. Тежкото време засегна щата още в края на миналата година, като суровите условия тогава взеха десетки жертви и оставиха стотици хиляди жители без ток в продължение на седмици.

По-рано днес американският президент Джо Байдън подписа декларация, с която обяви извънредна ситуация в Калифорния за неопределено време.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.