Японският министър-председател Фумио Кишида посети Киев

Япония предоставя безвъзмездна помощ на Украйна от 470 млн. долара за енергийни и други нужди и още 30 млн. долара за несмъртоносно военно оборудване. Това съобщи японският министър-председател Фумио Кишида след изненадващото си посещение в Киев. Той покани украинския президент да присъства чрез видеоконферента връзка на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима през май. Пътуването на Кишида съвпадна с държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия. В отговор на пътуването на Кишида руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че два от стратегическите му бомбардировачи са прелетели над Японско море в продължение на повече от седем часа.

„Разговорите ни с г-н Кишида бяха доста ползотворни. Важно е да се отбележи, че това посещение се случва по време на мандата на Япония като ръководител на Г-7, ръководител на седемте големи демокрации. Япония изрази готовност да се включи в усилията ни за възстановяване, да бъде лидер в тези икономически и инфраструктурни процеси. Но също така днес видях съвсем конкретна готовност на Япония да работи с нас за още по-голяма мобилизация на света за защита на световния ред от агресия, за защитата му от руския терор”, каза Володимир Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.