Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите

Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат стотици протестиращи, предимно военни от запаса, които се опитаха днес да щурмуват сградата на правителството в центъра на Бейрут, предаде АП.

Ескалацията на напрежението става на фона на широко разпространено недоволство от сложната икономическа ситуация в страната, причинена от продължилото вече няколко години слабо управление на властите, предшестващо икономическия срив, който започна в Ливан в края на 2019 г., отбелязва агенцията.

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството и няколко души пострадаха. Протестиращите хвърляха камъни по кордона от полицаи пред сградата на правителството и многократно са опитваха да прескочат оградата ѝ.

"Заплатата ми е 40 долара. Как се предполага, че мога да оцелея", скандираше офицер от запаса, участвал в протеста.

Ливан – малка средиземноморска страна с население от 6 милиона, преживява най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история. Тя се дължи на десетилетия на корупция и слабото управление на политическа класа, оглавяваща страната от края на гражданската война, обхванала периода от 1975-1990 г., пояснява агенцията.

Освен това политическата класа не е въвела реформите, изисквани от международната общност, а откакто започна икономическата криза три четвърти от населението, което включва един милион сирийски бежанци, живее в бедност при неимоверно висока инфлация, допълва АП.

За да съживи икономиката си и да си осигури средства за развитие, Ливан договори с Международния валутен фонд прилагането на реформи с цел отпускане на помощ в размер на 3 милиарда долара. Реализирането на реформите обаче остана в задънена улица, отбелязва агенцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Десислава Иванова, БТА