Те призоваха българските граждани да отидат до урните

Лидерите в държавата упражниха правото си на глас в неделния изборен ден. Всички те призоваха българските граждани да отидат до урните.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че днес е време за избор, а не е време за обещания и агитация. „Апелирам към всички български избиратели да гласуват. Не е страшно. Днес избираме тези, които ще ни представляват в 49-ото НС. Тези, от които ще зависи да съставят уравнението за управлението на държавата през следващите месеци и години", допълни той. 

Донев: Днес е време за избор, а не за обещания и агитация

„Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите на гражданите и бъдещето на страната. Най-важното днес е да се гласува. Затова искам да използвам случая, че сте тук и да призова българите да излязат и да гласуват, за да не оставят някой друг да решава съдбата им", заяви президетът Румен Радев, след като гласува. Той упражни правото си на вот на машина.

Радев: Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят

Държавният глава сподели, че се радва на данните, че машинното гласуване е взело превес.

„Това е ефективно средство да се преодолят недействителните бюлетини, сгрешените и манипулирани протоколи и до известна степен - кооперативният вот. Още веднъж казвам, от избирателната активност зависи легитимността на следващия парламент и правителство, от които ние очакваме важни решения", добави Радев.

Според него изборния ден протича нормално. Президентът е на мнение, че органите на реда несъмнено ще си свършат работата и ще гарантират сигурността и на вота, и на хората.

„Гласувах за нормално европейско правителство, здравеопазване, пътища, образование. Няма спасител и всичко зависи от всеки един от нас. Днес гласувах с машина, защото не искам двете ми дъщери да учат в чужбина. Искам третата ми дъщеря да се върне в България”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков, след като упражни правото си на глас за 49-ото Народно събрание.

Кирил Петков: Гласувах за нормален европейски живот

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че очаква по-висока избирателна активност на тези избори. 

„Това е демократичният начин народът да покаже как иска да бъде управлявана една страна. Но от това, което виждам, ще трябва много мъдрост от политиците. Пети път се събираме тук, за да говорим едно и също”, обясни Борисов и допълни, че явяването ни на шести избори за съставяне на редовен кабинет би било самоубийствен атентат.

Борисов: Днес е лесно, утре става трудно

„Гласувах за това България да излезе от тази безпътица и политическа криза и да тръгне напред. Днес е прекрасен ден да тласнем страната ни към развитие”, каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов минути, след като упражни правото си на глас.

Христо Иванов: Гласувах за това България да излезе от безпътицата и политическата криза

Той гласува на машина. „Беше удобно и сигурно. Призовавам всеки, който иска да му се отчете и гласът, и преференцията, да гласува с машина”, допълни Иванов.

„Трябва да проявим отговорност и ще положим усилия за съставяне на редовно правителство. Коалиция означава високо ниво на доверие и разбирателство. Ще търсим формула на обединение около конкретни приоритети", заяви кандидатът за депутат.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев очаква, че правителство ще се състави. „Виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети", заяви той.

Стефан Янев: Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство

И сподели, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще. „Надявам се, че партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог“, добави той.

„Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава”, обяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Костадинов: Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава

Председателят на БСП Корнелия Нинова гласува на днешния вот с хартия. 

„Защото вярвам, че тя дава възможност за по-висока избирателна активност и повече хора да упражнят правото си на глас. Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българското производство. Гласувах да спре войната и да има мир. За стабилност и сигурност на държавата", поясни Нинова.

Нинова: Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени

Според Мая Манолова, водач на листа от "Левицата!",  българите имат нужда от силно обединение, което да отстои мира и да се противопостави на въвличането на България във война. 

Манолова: Гласувах за висок стандарт и прогрес

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган традиционно гласува възможно най-рано и не коментира вота. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина

„Гласувах за едно добро бъдеще в нашата родина България. Гласувах за това дневният ред на българските граждани да бъде дневен ред на политиците, Народното събрание и на евентуалното бъдещо редовно правителство. Гласувах да се решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и в диалог политиците да тръгнат да решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и в диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме“. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като подаде своя глас в Кърджали.

Карадайъ: Гласувах за разрешаването проблемите на хората

„Гласувах за стабилна България и за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските граждани, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълним критериите за еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген", каза председателят на СДС Румен Христов, след като гласува на предсрочните парламентарни избори в столичното 2 СУ "Акад. Емилиян Станев", предаде БТА.

„Моят вот е изцяло положителен. Гласувах за това да преодолеем политическата криза, гласувах за това да няма повече предсрочни избори. Гласувах да се формира стабилно мнозинство и стабилно правителство и да решава най-важните за хората проблеми", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след като подаде своя вот. Тя предпочете машинно гласуване.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.