Политически коментар на политолога проф. Евгений Дайнов и социолога Евелина Славкова

При повторение на блокажите отпреди няколко пъти в НС, щяха да бъдат наказани всички участващи от гласоподавателите. Това е много сложен танц, в който във всеки момент танцуващите може да се подхлъзнат и да паднат по нос. В този танц въпросът е с кой мандат ще се състави правителство. Това каза за ''Твоят ден" политологът проф. Евгений Дайнов.

Възможен ли е компромис между ГЕРБ и ПП за редовно правителство

"Има наченки на тематични мнозинства за управление на кабинет на малцинството. Най-важното е Борисов да бъде поставен в положение да не пречи на общото дело - да е в подчинено положение в някаква конфигурация", смята той. 

От своя страна социологът Евелина Славкова определи диалога в НС като наченки на разум. "Няма да бъде толкова сложен изборът на председател. В 49-тото Народно събрание партиите опитват да покажат разум в посланията си към обществото. С тази честота на изборите идва малко повече на хората - те не разбират защо политиците не седнат и не поговорят за конструиране на решения за проблемите. Най-вероятно на лидерската среща ще бъдат поставени някакви условия в контекста на ролята на Бойко Борисов - не съм сигурна доколко ГЕРБ ще се съгласят той да бъде дистанциран", коментира тя. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.