Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Христо Панчугов

Има много трудни въпроси, на които двете големи коалиции очевидно не са си отговорили. При ГЕРБ това е дали да понесат отговорността и да поемат властта, дори влизайки в непрестижна коалиция, или да отидем на предсрочни избори. ПП-ДБ са изправени пред тежкия въпрос - с кого биха управлявали. Единственият вариант за тях сега е ГЕРБ, всички други са в тежка опозиция.  Ако има шанс за кабинет, то той е около ГЕРБ. Това каза политологът Цветанка Андреева в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Анализатори: ГЕРБ и ПП ще направят правителство с втори мандат

"Основната отговорност е на парламентаристите, макар че Радев може да има план. Той винаги вплита собствена стратегия в упражняването на властта и цели определени политически ефекти. Законите са завоалирани като изискване на ЕС и влизат към пакета за ПВУ. Това измества акцента за правосъдната реформа, която единствено да обгрижи обществения интерес, но да не е за разчистване на сметки от олигарси", заяви Андреева. 

Политологът Христо Панчугов смята, че въпросът е дали и партиите имат план. "Ако нямат, по-добре да отидем на нови избори. Партиите отказват да променят стратегиите си и нагласите на обществото. Или те ще отпаднат от политиката, или ще трябва да се променят. Лидерите трябва да започнат да говорят за собствените си планове, иначе виждаме загуба на време", посочи той. 

Според него има разминаване по технологията на внасяне на бюджета. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.