Вижте каква е функцията на този орган и до какви заболявания води недобрата ѝ работа

Щитовидната жлеза тежи около 20 грама и е с размер на орех. Тя е нещо като контролен център на целия организъм. Намира се на предната част на врата. Ключът към нейната сила са хормоните, които тя произвежда. Те достигат почти до всяка клетка в тялото и влияят върху растежа, метаболизма и производството на топлина в клетките. Важно е жлезата да произвежда правилното количество от тези хормони.

Прегледът на щитовидната жлеза трябва да бъде рутинен, особено при промени в теглото или настроението. Този орган може да създаде проблеми във всяка възраст.

Хората със свръхпроизводство на хормони от жлезата се хранят повече, но не пълнеят, тъй като метаболизма се стимулира постоянно. Усеща се силно вълнение и ускорен пулс.

Депресията – симптоми, превенция и лечение (ВИДЕО)

Обратното се случва при недостатъчно добра функция на органа. Хората с този проблем са винаги уморени, могат да спят непрекъснато и са в лошо настроение.

Телесната температура, кръвното налягане и пулсът обикновено са ниски при хипотиреоидизъм и повишени - при хипертиреоидизъм. По-малкото хормони забавят храносмилането и водят до депресия. Високите нива пък могат да причинят диария, вътрешно безпокойство и нарушение на съня.

Функцията на щитовидната жлеза може да повлияе на менструалния цикъл и либидото. В началото на една бременност, децата зависят от тиреоидните хормони на майката, докато жлезата на плода стане активна. Хормоните играят решаваща роля за физическото развитие още преди раждането.

Имунотерапията или как може да се отървем от алергиите (ВИДЕО)

Най-честа е хипофункцията. Засегнати са около 200 милиона души по света. Проблемът често остава недиагностициран, въпреки че възлите са лесни за забелязване. Измененията или бучките в щитовидната жлеза могат да станат ракови. Зависи от това дали тези бучки са от хипо- или хиперфункция, както и от това дали са горещи или студени. По-опасни са студените възли. Те са мъртва тъкан на щитовидната жлеза, която вече не произвежда хормон. Това налага задължително лечение, терапия с радиоактивен йод или операция за отстраняване на органа.

Животът без щитовидна жлеза е възможен само с хапчета, които представляват тироиден хормон. Приемът му не крие никакви странични ефекти.

Заболяването на щитовидната жлеза обикновено се предава по наследство, но нездравословните навици също могат да бъдат виновни. Така например цигареният дим пречи на усвояването на йод и атакува органа директно.

Други рискови фактори са хронично претоварване, психични проблеми, постоянен стрес.

За да може да работи щитовидната жлеза, тя се нуждае от йод. Но човешкото тяло не може да го произвежда само и го съхранява в ограничена степен.

Симптоми и превенция на диабета при децата (ВИДЕО)

Ето защо йодът трябва да се приема редовно чрез храната. Морските дарове, млечните продукти, ядките, тиквата и яйцата съдържат най-много йод. Юношите и възрастните се нуждаят от между 100 и 200 микрограма йод на ден. За да се усвои той, в тялото трябва да има достатъчно желязо и селен.

Щитовидната жлеза се регулира от хипофизата, която се намира в средата на главата ни. При повече функция на жлезата, хипофизата се забавя или обратното.

Особено честа причина за хипофункция на щитовидната жлеза е синдромът на Хашимото, кръстен на японеца Хакару Хашимото. Той открива болестта през 1912 г.

Не всяко Хашимото се нуждае от лечение. Около 5% от засегнатите годишно стигат до дълготрайно свиване на органа. С напредването на болестта производството на хормони от жлезата постепенно спира.

Най-честата причина за свръхактивна функция на щитовидната жлеза пък е Базедовата болест. При нея шията е подута, а щитовидната жлеза често е увеличена. За тази болест характерни са и проблемите с очите като замъглено зрение, сълзене и усещане за чуждо тяло.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.