На главата на новия крал беше поставена короната на Свети Едуард

Две корони, два скиптъра, два кралски пръстена - това са само част от символите на кралската власт и отговорност към народа. Думата „коронация” произлиза от латинската дума „корона” - символът на обединените монархия, църква и държава. Короната е и кулминацията на цялата церемония по официалното провъзгласяване на Чарлз III за крал, за която Великобритания се подготвяше с месеци.

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА НА БРИТАНСКИЯ МОНАРХ ВИЖТЕ ТУК

По време на церемонията видяхме кралската регалия и същия трон, на който са сядали монарсите от 14 век досега. Камъкът на съдбата, смятан за свещен исторически символ на Шотландия, пристигна в Лондон. Той беше поставен точно пред Кралския стол. Макар и не така лъскави, както публиката може би очаква, тези два ключови за церемонията елемента не са инкрустирани с красиви диаманти. Даже напротив – 700-годишният дъбов трон днес има десетки надписи и графити отгоре.

Като символ на религиозната му отговорност към Англиканската църква и трона Чарлз получи Коронационния пръстен, известен още като брачната халка на Англия. Това е същият предмет, който е бил използван в продължение на почти два века. Кралят носи и своя така познат за почитателите на кралското семейство пръстен на лявото си кутре - символ на неговата мощ.

„БОГ ДА ПАЗИ КРАЛЯ”: Короноваха Чарлз III

„Церемонията по помазването е много подобна на тази при короноването на Елизабет II. Свещеното масло - осветеното предварително миро, се излива в лъжица, много стар елемент от регалиите, с който архиепископът на Кентърбъри помазва монарха на три различни места”, разказва д-р Алис Хънт.

Този момент се смята за най-свещената част от службата и през 1953 г. не е излъчван по телевизията. В навечерието на коронацията на Чарлз III архиепископ Уелби обясни защо и тази година в кулминационния момент кралят беше скрит зад параван. По думите му моментът е символ на Божията помощ, необходима на новия монарх в изпълняването на службата към народа.

На Чарлз бяха връчени Сферата на суверена, скиптър с кръст, украсен с огромен диамант и Суверенният скиптър с гълъб. Това ставаше на етапи, в ключови моменти от церемонията. Короната, кълбото и скиптърът са същите, които бяха поставени върху ковчега на покойната Елизабет II.

На Камила пък ще бъдат връчени жезълът на кралицата консорт с гълъб и скиптърът на кралицата консорт с кръст - огледално копие на скиптрите на краля.

Семейството на принц Уилям и принцеса Кейт на коронацията на краля (ГАЛЕРИЯ)

Камила стана и първата съпруга от близо два века насам, която ще използва повторно корона, вместо да поръча нова. Тя обаче е настоявала короната на кралица Мери да бъде преработена, така че по-добре да отговаря на стила ѝ. Сред подобренията е и прибавянето на три диаманта.

Короната, която бе поставена на главата на Чарлз II, пък е на Свети Едуард. С нея са короновани шестима монарси. Тя е изработена по подобие на оригинала, използван още през 13 век, но според източници на кралското семейство историята я познава от още по-рано. Създадена е само година след края на Английската република. През 1660-а идва така наречената реставрация в британската история, когато монархията е възстановена – момент, който историци описват като връщане на божествения ред в страната.

Още интересни факти за кралските символи гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.