"Хийтроу" и "Гетуик" бяха сред засегнатите

На летищата в Обединеното кралство цареше хаос, след като сривове в системата за електронно издаване на паспорти задържаха с часове пристигащите в страната, предаде БГНЕС.

Това се случва в натоварения уикенд, в който банков празник в понеделник съвпада с училищна ваканция. Двете основни лондонски летища - "Хийтроу" и "Гетуик" - бяха сред засегнатите.

От "Хийтроу" заявиха, че "работят в тясно сътрудничество с граничните служби", които управляват електронните портали, "за да помогнат за възможно най-бързото разрешаване на проблема" и са изпратили допълнителен персонал.

Министерството на вътрешните работи заяви, че Граничните сили имат "стабилни планове" за изпращане на свои служители, които да помогнат за намаляване на времето за чакане.

По данни на правителството в 15 въздушни и железопътни пристанища в Обединеното кралство има над 270 електронни портала, достъпни за британски граждани, граждани на ЕС над 12-годишна възраст, както и за притежатели на паспорти на няколко други държави, като Австралия и Канада.

Вечерта Министерството на вътрешните работи съобщи, че проблемът е разрешен.

"След техническа повреда на граничната система, която засегна пристигащите в Обединеното кралство, можем да потвърдим, че всички електронни портали вече работят нормално", заявиха от там.

Закъсненията се появиха, след като британската авиокомпания British Airways отмени десетки полети през летище "Хийтроу" в четвъртък и петък след възникнал технически проблем.

Днес се образуваха дълги опашки и в Дувър, основно пристанище за фериботи до Франция в югоизточната част на Англия, поради проблеми с информационните технологии при френския паспортен контрол.

Пристанище Дувър съобщи в Twitter, че техническите проблеми са отстранени и че средното време за чакане е намаляло до 30-45 минути в сравнение с 90 минути по-рано през деня. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.