Костадин Костадинов прочете от парламентарната трибуна декларация от името на партията

Депутатите коментираха вчерашното изявление на премиера Николай Денков срещу поведението на някои от депутатите и привържениците на „Възраждане”. От партията на Костадинов излязоха и с декларация от парламентарната трибуна. Председателят на формацията атакува кабинета и заяви, че правителството репресира „Възраждане” и призова за нови избори. Костадинов смята, че се подготвя украински сценарий и по думите му някой се опитва да провокира сблъсъци в страната. Той призова гражданите да бъдат бдителни към такива възможни сценарии.

Реакции дойдоха и от част от останалите партии, но от кулоарите на парламента.

„На практика вчера българското правителство обяви война на една българска политическа партия. Всички българи трябваше да чуят, от думите на човек, определящ се като академик, в роля на министър-председател, но изказващ се като нацистки фелдфебел, че „Възраждане” е неонацистска партия. И да осъществят наказателно-репресивна акция срещу „Възраждане”.Не признаваме това правителство, то не представлява никого дори и своите избиратели, представлява само американския посланик", каза Костадинов от парламентарната трибуна.

На цитата на премиера Денков, че „в българския парламент вилнее неофашистка партия", Костадинов отговори с цитат от Левски:

„Решили сме се вече - или сте с нас и народа, или ще ви пратим при черните души”, каза Костадинов.

Напрежение между Министерския съвет и партия „Възраждане” (ВИДЕО)

От ГЕРБ осъдиха поведението на „Възраждане".

„Темата ГЕРБ – „Възраждане” не съществува. Ние сме против това, което се случва във Варна, в София. Особено агресията в побоищата... Това не може да е така. Вярно е, че те гледат от това, което правeха протестиращите пред – хвърляйки яйца, свински уши, домати, ковчези. Тогава те бяха готини”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Тази театрална пропаганда ползва модела на отречени и осъдени тоталитарни режими от 20 в. Крайната цел на това поведение е да руши фундамента на европейска България”, заяви Христина Петкова, ПП-ДБ. 

От ДПС заявиха, че винаги са осъждали всякаква форма на поведение и призиви за противопоставяне, разделение, агресия и омраза в обществото, включително и в този случай.

„Включително и в този случай осъждаме, но обръщаме се към всички онези, които днес се надпреварват в осъждането на езика на омразата, да бъдат така категорични, когато произхождат от тях самите и техните среди”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Възраждане” имат крайни, екстремистки, фашистки прояви. Не може да кажеш: „Ако лицето Х или Y излезе на трибуната, ние ще окупираме трибуната и няма да му дадем да говорим”. Ние сме свободна страна, а тук е центърът на парламентарната република”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Станислав Балабанов от ИТН определи „Възраждане” като „изключително агресивна, популистка партия, която цели единствено да увеличи броя на избирателите си, за да може да вкарат на следващи и следващи избори малко повече свои депутати в Народното събрание”.

„Службите трябва да обръщат внимание по принцип и, ако има реални доказателства, да си свършат работата, независимо дали става въпрос за „Продължаваме Промяната”, или за „Възраждане”, категоричен бе Балабанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.