Той бе преизбран на поста на извънредно заседание на НС

Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран със 155 гласа "За" на извънредно заседание на Народното събрание във вторник. "Против" се обявиха 67 депутати. Зад кандидатурата му застанаха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 

СНИМКИ ОТ ИЗБОРА НА НОВ УПРАВИТЕЛ НА БНБ ВИЖТЕ ТУК

Двама бяха номинираните за поста - настоящият управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираният от "Възраждане" Любомир Христов.

Румяна Коларова: Без съгласие за шеф на БНБ не виждам как биха управлявали

Групата на „Продължаваме Промяната-Демократична България” проведе изслушване, след което заяви, че категорично ще застане зад кандидатурата на Радев. Самият Радев заяви, че е за въвеждане на еврото и очаква България да има тази възможност още от 1 януари 2025 г. Имаше и трети кандидат на БСП – Николай Каварджиклиев, но той се отказа с мотива, че няма да участва в „уговорен мач”.

"Радев притежава необходимия опит и публична репутация, за да заеме длъжността", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Отново се чуха и обвинения в задкулисна коалиция. Румен Гечев от БСП коментира, че победителят е бил обявен предварително. 

"ПП-ДБ, заедно с ДПС и ГЕРБ, ще изберат управител, който отговаря на евроатлантическите критерии. Трябва да има алтернатива и ние от "Възраждане" даваме конкретна такава", посочи Цончо Ганев. "Бързането към еврозоната означава, че ще се откажем от реформи и сравнително достъпен, евтин кредит, но това ще доведе до натрупване на дълг", каза Димо Дренчев от "Възраждане".

"В момента ви над по изключително забавен начин, ще имате управител на БНБ от ДПС, подуправител от ДПС и шеф на Бюджетната комисия от ДПС", коментира Тошко Йорданов от ИТН. 

Независимият депутат Радостин Василев пък посочи, че няма да подкрепи Радев, защото е номинация на ГЕРБ.

Споровете обаче не попречиха при преизбирането на Димитър Радев.

Той управлява БНБ от лятото на 2015 г. Мандатът му изтече преди две години, но след провален конкурс той остана на поста. Сега Радев ще бъде начело на финансовата институция още шест години.

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат номинирани за подуправители на БНБ, съобщи пред журналисти той.

"Едно от условията, които поставих преди да бъда издигнат като кандидат, е, че ръководството на Българската народна банка трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Дори да звучи парадоксално, тя е силен фактор за независимостта на банката, включително при опити за нерегламентирано политическо вмешателство", посочи още Радев. 

"Целта е да се постигне пресечната точка между политическия и експертния подход. Двама от моите фаворити получиха индикация за достатъчно широка подкрепа", допълни новият шеф на БНБ.

Той подчерта, че БНБ е единствената институция, която се придържа към Националния план за въвеждане на еврото.

Очаква се до края на седмицата парламентът да гласува и номинираните за подуправители.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.